V skupnem seštevku ostaja vodilen Rafal Majka, drugi Domen Novak in tretji Tadej Pogačar.

Štajerska etapa, najdaljša etapa letošnje dirke po Sloveniji (174,2km) so zaznamovali šprinterji. Prvi v končni cilj v Rogaški Slatini je prispel Nizozemec Dylan Groenewegen, pred Lionelom Taminiaxom in Pascalom Ackermannom (ATE). Sprememb v skupnem seštevku ni, v zeleni majici ostaja Poljak Rafal Majka, drugi je Domen Novak (+0:06) in tretji Tadej Pogačar (0:08), ki je današnji sprint končal kot drugi najboljši Slovenec.

Kolesarji so štartali na Ptuju, najstarejšem slovenskem mestu, »zelena pentlja« je nadaljevala v smeri Lenarta, proti Šentilju, kjer so kolesarji naredili krog in čez Kungoto ter Pesnico prikolesarili v Maribor, kjer jih je pozdravila množica ljudi.

Kot je bilo za pričakovati je v začetku prišlo do pobega manjše skupine. Šest kolesarjev je hitro pobegnilo, prednost je narastla na tri minute, a se je ta na polovici dirke zmanjšala na minuto. V celoti je ta prednost skopnela 50 kilometrov pred končnim ciljem. Na trasi Grobelno – Ponikva, na zahtevnem vzponu je prišlo do ključnih sprememb, kjer so se tekmovalci razdrobili v manjših skupinah. Na čelu vodilne skupine so se takrat postavili kolesarji ekipe Bahrain Victorious, Jan Tratnik, Matej Mohorič in drugi v skupnem seštevku Domen Novak.

Sveta Trojica v Slovenskih goricah

Pomanjkanje moči se je opazilo v Šmarjah pri Jelšah, večje razlike so se ustvarili pri prvem prihodu v Rogaško Slatino, kjer so tekmovalci prečkali prvič cilj. V teh trenutkih so Slovenijo zajele poletne nevihte, oblačilo se je tudi v Obsotelju, a je vreme na srečo zdržalo. V dodatnem krogu dolgem 12,8 kilometrov je v krožišče zadnjih 700 metrov bilo v igri za etapno zmago kar nekaj naših kolesarjev, a je dvoboj na koncu pripade Groenewegenu ob pomoči moštvenega kolega Luke Mezgeca.

V drugem dnevu dirke ni bilo pričakovati pomembnejših odločitev za končni vrstni red, saj je šlo za etapo, kjer so v ospredju bili šprinteri, ključni bosta naslednji dve etapi z na Celjski grad in Veliko Planino.

FOTOGALERIJA:

Šentilj

Šentilj

Šentilj

Šentilj

Jurovski Dol

Sveta Trojica v Slovenskih goricah

Lenart v Slovenskih goricah

Lenart v Slovenskih goricah

Kolesarji v Mariboru. Foto: Maribor24.si

Tadej Pogačar na 2. etapi dirke po Sloveniji. Foto: Maribor24.si