Olimpijski komite Slovenije – Združenje športnih zvez je na novinarski konferenci pred prvim dnevom slovenskega športa in Evropskim tednom športa izpostavil pomen redne telesne aktivnosti, kakovostnega načina življenja, spodbujanja fizične dejavnosti in vse dogodke, načrtovane ob Dnevu slovenskega športa.

Po celi Sloveniji bodo na ta praznični dan potekali športno-rekreativni dogodki za vse starosti: športne igre zaposlenih, tek na 100m po vseh slovenskih šolah, mini olimpijade v lokalnih okoljih, začetek akcije KZS kolesarimo skupaj in še mnogi drugi. Osrednja prireditev se bo na dan slovenskega športa odvijala na Trgu republike, kjer bo postavljen največji športni poligon s pestro paleto vadb in dejavnosti, pridružil pa se nam bo tudi predsednik Republike Slovenije Borut Pahor. Istega dne bodo v Novem mestu Športne igre zaposlenih, na Bledu pa bodo slavnostno obeležili 20-letnico trojne slovenske zmage na Olimpijskih igrah v Sydneyju, ko so se v zgodovino zapisali Iztok Čop, Luka Špik in Rajmond Debevec.

Ambasador praznika športa, Luka Žvižej, slovenski rokometaš, je pojasnil kako najmlajše spodbujati pri telesni aktivnosti. »Ključno je, da jim pomagamo z znanjem in izkušnjami, da jih spodbujamo, v njih vzbudimo tekmovalnost, vendar jih naučimo tudi pravil in discipline.«