Mikaela Shiffrin je zmagovalka veleslaloma za svetovni pokal alpskih smučark na prizorišču Semmering v Avstriji. Američanka je v finalu ubranila vodstvo s prve vožnje za 78. zmago v svetovnem pokalu. Najboljša Slovenka Ana Bucik je prvega od dveh veleslalomov na tem prizorišču končala na 14. mestu. Drugo mesto je osvojila Slovakinja Petra Vlhova (+0,13), tretje je pripadlo Italijanki Marti Bassino (+0,31), ki je ohranila vodstvo v veleslalomskem seštevku.

Do rekorderke jo ločijo le še štiri zmage

Američanka Mikaela Shiffrin, vodilna smučarka v seštevku zime, je v tej sezoni zmagala na obeh slalomih v Leviju, nato pa ni posegla po najvišjem mestu do tekme v St. Moritzu, kjer je dobila superveleslalom. V Avstriji pa se je znova zavihtela med zmagovalke veleslalomov. To je njena prva veleslalomska zmaga v svetovnem pokalu v 12 mesecih.

V svetovnem pokalu je zbrala že 15 veleslalomskih zmag. Ameriška zvezdnica je števec zmag v svetovnem pokalu v sezoni 2022/23 premaknila na številko 78, s čimer jo od ženske rekorderke in rojakinje Lindsey Vonn (82) ločijo le štiri zmage, od absolutnega rekorda Šveda Ingemarja Stenmarka (86) pa osem zmag.

V finale se je uvrstila le ena Slovenka

Od treh Slovenk na startu se je v finale uvrstila le Ana Bucik. Po prvi vožnji je bila 11., v finalu pa je nato pristala na 14. mestu. Za zmagovalko je zaostala 2,35 sekunde.

Prvič v tej sezoni so bile na startu prve vožnje tri Slovenke. Tina Robnik je nastopila na prvem tekmovanju v tej sezoni. Lučanka si je poškodovala koleno na treningu tik pred začetkom sezone. S startno številko 39 se je pognala na progo, vendar njena vožnja ni bila najbolj zanesljiva. Z velikim zaostankom 4,09 sekunde se ni uvrstila v drugo vožnjo (35.). Neja Dvornik je po napaki odstopila v prvi vožnji in ostala brez uvrstitve.

Današnji veleslalom je bil nadomestni za odpadlega v Söldnu, v sredo sledi še klasični veleslalom in nato v četrtek zadnji ženski slalom pred novim letom. Kranjska Gora bo po novem letu 7. in 8. januarja gostila dva ženska veleslaloma za Zlato lisico.

STA