Peto etapo Dirke po Španiji, ki je precej ravninska, je zaznamovala mirna dirka, dobrih 11 kilometrov pred ciljem pa je na ravnicah do Albaceteja prišlo do velikega skupinskega padca v glavnini.

Roglič se je padcu izognil

Estonec Rein Taaramäe, ki je v torek oblekel majico vodilnega, se je že drugi dan zaporedoma znašel na tleh in izgubil vodstvo. Po množičnem padcu 11,6 km pred ciljem je Estonec namreč izgubil stik z vodilnimi, ki so tako blizu cilja že pripravljali položaj za sprint, in kljub pomoči sotekmovalcev Estonec ni mogel najti priključka k vodilnim.

Srečnejši je bil Roglič, ki je taktično vozil v ospredju in se izognil padcu, kar je uspelo tudi Elissondeju.

Veliki zmagovalec pa je Philipsen, ki je dobil že drugo etapo, v ciljnem sprintu pa je bil po 184 kilometrih močnejši od Fabia Jakobsna (Deceuninck) in Alberta Daineseja (DSM).

Pred tem so etapo zaznamovali Pelayo Sanchez (Burgos-BH), Oier Laskano (Caja Rural-Seguros RGA) in Xabier Mikel Azparren (EUskaltel-Euskadi), ki so se že kmalu po startu pognali v beg. Najdlje je zdržal Lazkano, ki je bežal skoraj 170 km, preden ga je glavnina ujela. Pred tem so imeli ubežniki že sedem minut naskoka.

STA