V današnji etapi od Gandie do gorskega cilja na Balcon de Alicanteju (152 km) je 31-letni Kisovčan Primož Roglič v cilj prišel v skupini kandidatov za končno zmago na 16. mestu. Etapa je pripadla ubežnikom, slavil pa je Avstralec Michael Storer, poroča STA.

Ekipa Jumbo-Visme, za katero vozi Roglič, je znova skorajda prepustila rdečo majico ter odgovornost narekovanja ritma v glavnini nekomu drugemu. Toda na koncu je Roglič za osem sekund ostal v rdečem, na drugo mesto pa je skočil Avstrijec Felix Grossschartner (Bora-Hansgrohe) po sedmem mestu v etapi.

V skupni razvrstitvi je tretji z zaostankom 25 sekund Španec Enric Mas (Movistar), četrti Kolumbijec Miguel Angel Lopez (Movistar) zaostaja 36 sekund, peti pa je še en Slovenec Jan Polanc (UAE Team Emirates).

Jan Polanc na petem mestu

Devetindvajsetletni Jan Polanc je danes pred začetkom etape zasedal 12. mestu in se znašel v številčnem pobegu kar 29 kolesarjev. Vmes je član UAE Team Emirates, ki še vedno nima pogodbe za naslednje leto, sicer malce popustil, a nato znova priključil kolegom v pobegu in je po desetem mestu v etapi zdaj z 38 sekundami zaostanka za Rogličem na petem mestu.

V ospredju je bila najmočnejša četverica, ki pa je daleč od visokih mest v skupnem seštevku. Največ energije je za zahtevne zadnje štiri kilometre vzpona prihranil Storer (Team DSM) in slavil tretjo zmago v poklicnem kolesarstvu.

Za njim sta v cilj prišla drugi Španec Carlos Verona (Movistar) ter tretji Rus Pavel Sivakov (Ineos Grenadiers). Zaostala sta 21 oziroma 59 sekund.

Favoriti za skupno zmago so v ozadju pritisnili na plin šele v zadnjih dveh kilometrih vzpona, Roglič pa je pazil na najbližje tekmece in v cilj prišel z zaostankom 3:33 minute skupaj z Britancem Adamom Yatesom, Kolumbijcem Eganom Bernalom (oba Ineos Grenadiers) ter Masom in Lopezom. Nekaj sekund je zaostal Rus Aleksandr Vlasov (Astana Premier-Tech), pol minute pa je izgubil Španec Mikel Landa (Bahrain Victorious).