Roglič je na koncu le za las zaostal za tri leta mlajšim Cortom (EF Education-Nippo), ki je bil najmočnejši med peterico ubežnikov. Zasavski orel je v cilj prišel v času zmagovalca, razočaran pa nad tem dejstvom ni bil.

V skupnem seštevku ponovno vodilni

“Ne, nisem razočaran. Cort je bil močnejši, imel je dobre noge po pobegu, zato si je zmago zaslužil. Zame ni bilo tako pomembno zmagati. V prvi vrsti sem želel dirkati varno, se izogibati težavam in uživati na zadnjem vzponu,” je takoj po etapi dejal drugouvrščeni slovenski zvezdnik. Tretjeuvrščeni Italijan Andrea Bagioli (Deceuninck-Quick-Step) je za Kisovčanom zaostal dve sekundi.

V skupnem seštevku je Roglič (Jumbo-Visma) z drugega skočil na prvo mesto, rdečo majico pa je prevzel od Francoza Kennyja Elissonda (Trek-Segafredo), ki je danes precej zaostal za najboljšimi na kratkem zadnjem vzponu.

Na drugem mestu v razvrstitvi za rdečo majico je zdaj Španec Enric Mas (Movistar), tretji pa je še en član Movistarja, Kolumbijec Miguel Angel Lopez. Razlike ostajajo majhne. Mas zaostaja 25 sekund, Lopez pa 36. Četrti je še tretji član Movistarja Španec Alejandro Valverde z 41 sekundami zaostanka. Isti čas pa ima še peti, Kolumbijec Egan Bernal (Ineos Grenadiers).

Visoko v skupnem seštevku vztraja drugi najboljši Slovenec, Jan Polanc (UAE Team Emirates). Po današnjem 14. mestu (+0:27) se je v razvrstitvi za rdečo majico povzpel na 12., za rojakom na vrhu pa zaostaja 1:42 minute in je najbolje uvrščeni član svoje ekipe.

Preostala Slovenca v ozadju

Preostala Slovenca sta bila danes v ozadju, potem ko sta opravila svoji vlogi pomočnikov. Luka Mezgec (BikeExchange) je pripravil teren za na koncu šestouvrščenega Avstralca Michaela Matthewsa in v cilj pripeljal kot 80. (+5:12). Jan Tratnik (Bahrain Victorious) je bil 175. (+13:05). V skupnem seštevku sta Mezgec in Tratnik 91. (+19:44) oz. 170. (+35:11).

V etapi, za katero se je zdelo, da ima vse pod nadzorom pet ubežnikov, je ključni trenutek prišel okoli 90 km do konca, ko je ekipa BikeExchange na z bočnim vetrom izpostavljenem delu trase močno pospešila in hitro začela zmanjševati sedemminutni zaostanek za peterico v ospredju.

Tudi v zadnjem delu je zaradi vetra prišlo do nekaterih razpok v glavnini, prednost ubežnikov pa je pred zadnjim vzponom (1,9 km/9,4 %) skopnela na vsega 25 sekund. Ta se je še naprej hitro topila ob močnem ritmu v ozadju, nekaj kasnejšega pogledovanja med najboljšimi pa je odlično izkoristil Cort in si nabral ravno dovolj prednosti pred zasledovalci.

Med njimi je Roglič dolgo čakal in sledil številnim napadom predvsem Masa, Matthewsa in drugih. V zadnjem delu vzpona, na katerem je lani na začetku sezone na dirki po Valencii slavil tudi Tadej Pogačar, pa je pospešil, si nabral nekaj sekund naskoka ter skorajda ujel Corta. Danec se je vendarle izognil usodi Švicarja Gina Mäderja z dirke Pariz – Nica, ko je Roglič v zadnjih metrih strl srce takratnemu ubežniku. Tokrat pa je Cort vendarle zdržal in slavil 19. zmago v karieri.

“Ta je posebna zmaga, saj je prišla na drugačen način. Vedno sem dobil etapo v sprintu, zdaj pa sem dokazal, da lahko med ubežniki slavim tudi na zadnjem vzponu. Zame je bilo na koncu pomembno le čim prej priti do cilja in da me pri tem ne bo nihče prehitel. Bilo je tesno, ampak vesel sem bil, da je Roglič ostal za mano. Videl sem ga 150 m do cilja, kako je začel sprintati. Dal sem vse od sebe in ga zadržal za sabo,” je dejal Cort, štirikratni zmagovalec etap na Vuelti.

V petek ga čaka naporna etapa

Kljub drugemu mestu je Roglič prevzel majico vodilnega na španski pentlji. Slednjo je dobil tako v letu 2019 kot 2020, letos pa lahko postane šele tretji, ki bi mu uspel trojček zaporednih zmag na zadnji tritedenski dirki v sezoni.

“Na koncu sem imel dobre noge, zato sem malce sprintal. To so sladke skrbi,” je Roglič odgovoril na vprašanje, ali si je želel rdeče majice pred današnjo etapo.

Bomo videli, kdo bo v Santiagu de Composteli (konec letošnje Vuelte, op. STA) najmočnejši. Do tja je še dolga pot. To je sicer dober začetek, a moramo še naprej ostati osredotočeni na svoj posel.

V petek bo na sporedu zelo zahtevna etapa s številnimi kategoriziranimi vzponi. Kolesarji bodo morali od starta v Gandii premagati šest vzponov, vključno z zadnjim do vrha v zadnjem delu zelo strmega Balcon de Alicanteja. Zadnji štirje kilometri potekajo navkreber s povprečnim naklonom okoli nekaj manj kot deset odstotkov, poroča STA.