Šport

Roglič kot favorit začenja dirko proti soncu

Uredništvo , 07.03.21 ob 10:55

Slovenski kolesarski zvezdnik Primož Roglič (Jumbo-Visma) danes začenja sezono 2021 na sloviti dirki Pariz – Nica. Strokovnjaki ga na dirki proti soncu postavljajo v vlogo izrazitega favorita, a kot poudarja 31-letni Kisovčan, je vsak dan dirka zase, Pariz – Nica pa velja za eno najtežjih v svetu kolesarstva.

Danes in v ponedeljek bosta prvi dve od osmih etap priložnost za sprinterje. Današnja bo potekala v okolici pariškega predmestja Saint-Cyr-L’Ecole, dolga pa bo 165,8 km.

Roglič in ostali favoriti bodo imeli prvi pravi preizkus v torek, ko bo na vrsti 14,4 km dolg kronometer v Gienu. Četrta in šesta etapa bosta namenjeni eksplozivnim kolesarjem, ki obožujejo razgiban teren, vmes bodo v peti na račun znova prišli sprinterji, sedma pa bo kraljevska s številnimi vzponi.

Dobrih 166 km od Nice do Valdeblore La Colmaina bo v soboto bržčas že dalo skupnega zmagovalca, četudi je zadnja, osma etapa prihodnjo nedeljo v okolici Nice spet zelo razgibana.

Priložnosti za vsestranske kolesarje bo torej dovolj, med njimi pa bo na tekmece prežal tudi Roglič. Poudaril je, da je zdrav, da so priprave potekale po načrtih, a da bodo predvsem dirke pokazale, kdo je pripravljen najbolje.

Kar se tiče tekmecev, bi mu utegnila biti blizu že moštvena kolega, Nizozemec Steven Kruijswijk in Novozelandec George Bennett, med ostalimi pa prednjačita kolesarja Ineos Grenadiers, Avstralec Richie Porte in britanski zmagovalec lanskega Gira Tao Geoghegan Hart. Nevaren bo tudi domačin Guillaume Martin (Cofidis), skupno zmago pa bo branil Nemec Maximilian Schachmann (Bora-hansgrohe).

STA