Slovenci se niso vmešali v boj za vrh, najboljši med njimi je bil Lovro Kos (280,7) na sedmem mestu, Anže Lanišek (267,4) je bil deseti.

V finalu je nastopilo pet Slovencev, ki so bili uspešni v dvobojih na izpadanje. Med njimi je imel Kos najbolj zvenečega tekmeca, saj se je pomeril z branilcem lanske zmage in dobitnikom zlatega orla, Japoncem Ryoyujem Kobayashijem. Tudi slednji se je kot srečni poraženec uvrstil v finale in na koncu pristal na 15. mestu.

Triindvajsetletni Slovenec, ki je bil na prvi tekmi lanske turneje šesti, pa je bil z osmim mestom najboljši Slovenec že po prvi seriji letošnje izvedbe nemško-avstrijskega tekmovanja, ki je potekala v zelo zahtevnih vetrovnih razmerah. V finalu pa je Kos še napredoval in za uvod zasedel sedmo mesto.

“Presenečen sem nad svojimi predstavami danes. Skakalnica mi odgovarja, lahko grem sproščeno naprej in bomo videli, kam nas to pelje. Moj cilj je, da se štirikrat uvrstim med dobitnike točk,” je po tekmi povedal Kos.

Med deseterico v finalu napredoval tudi Lanišek

Med deseterico je v finalu s 13. mesta napredoval tudi najboljši Slovenec to zimo, ki je na tekmo prišel kot drugi najboljši skakalec v svetovnem pokalu letos. Lanišek (267,4 točke), ki je v Nemčijo prišel z lepo popotnico treh zmag v sezoni, je bil za uvod deseti.

Z današnjo predstavo pa je 26-letnik s skupno 602 točkama zadržal tudi drugo mesto v skupni razvrstitvi svetovnega pokala za Kubackim, ki jih ima 710.

“Kaj naj rečem? Tehnično danes moj nastop ni bil idealen. Tudi sproščen nisem bil, kot mi je uspevalo zadnjih nekaj vikendov. Nič za to, gremo naprej v Garmisch in upam, da tam pokažem malo več sproščenosti in bom malo bolj zadihal skozi zrak,” pa je po nastopu povedal Lanišek.

Timi Zajc (247,9) je v drugi seriji napredoval za sedem mest in je bil na koncu 18., nekdanji dobitnik zlatega orla Peter Prevc (243,4) je bil 22., Žiga Jelar (227,1) pa 28. Brez finala je ostal Domen Prevc na 39. mestu.

Trener Robert Hrgota z današnjim izkupičkom svojih varovancev ni bil najbolj zadovoljen.

“Čeprav imamo dva skakalca med deset, smo težko zadovoljni z današnjo tekmo. Nerad se spuščam v odločitve žirije, a danes je bila res težka tekma. Roko na srce, tudi določeni skoki niso bili na ravni, kot smo si želeli. Le Lovro je ‘oddelal’ res vrhunsko. Dvakrat je imel težke pogoje, pa je izvlekel maksimum,” je dejal Hrgota.

Kot je pojasnil, je Lanišek v težjih razmerah malo slabše skočil v prvi seriji in tako hitro izpadel iz ospredja: “A z drugim skokom je že bližje tistemu, kar si želimo. Turneja se je šele začela, še veliko skokov je pred nami. Led je prebit, a vemo, da smo sposobni nastopiti bolje.”

Granerud najboljši že v kvalifikacijah

V ospredju pa je 26-letni Granerud, ki je bil najboljši že v kvalifikacijah in prvi seriji, zmagal še drugič to zimo, skupno pa je bila zanj to 15. zmaga v karieri.

Norvežan je zanesljivo slavil pred dvema Poljakoma. Drugi je bil Piotr Žyla, ki je zaostal za 13,4 točke, tretji pa najboljši skakalec to zimo in zmagovalec novoletne turneje 2020, Dawid Kubacki (294,9).

Prvič po začetku koronske pandemije so športniki na festivalu smučarskih skokov doživeli zabavno vzdušje. Že dolgo pred nastopom prvega skakalca so navijači slavili po ulicah oziroma uličicah sicer umirjenega mesta, poroča nemška tiskovna agencija dpa.

Več kot 25.000 ljubiteljev smučarskih skokov v mestu z 10.000 prebivalci je pomenilo izredne razmere. Godbe na pihala pred gostilnami, oder na prostem in celo policija so poskrbeli za narodnozabavno vzdušje: iz zvočnikov velikega policijskega kombija na železniški postaji so zadoneli pop-glasba in znani hiti.

Zdaj se skakalci selijo v Garmisch-Partenkirchen, kjer jih v nedeljo, 1. januarja, ob 14. uri čaka druga tekma 71. turneje štirih skakalnic. Dan pred tem so ob 14. uri na sporedu kvalifikacije.

STA