Mednarodna nogometna zveza (Fifa) bo od danes naprej na arabskem pokalu predstavila polavtomatski sistem za določanje prepovedanega položaja.

Fotografija je simbolična.

Predsednik sodniške organizacije pri Fifi, Italijan Pierluigi Collina je ob tem dejal, da gre za “najpomembnejši preizkus novega sistema“.

Tehnologija v pomoč sodnikom

Tehnologija je zasnovana na sledenju okončinam in sodnikom v sobi za VAR lahko poda informacijo, še preden glavni sodnik na zelenici odloči v posamičnem primeru prepovedanega položaja.

Pod streho imamo nameščene kamere. Podatki iz posnetkov bodo takoj posredovani naprej. Mesto zadnjega stika z žogo ob podaji in linije za prepovedani položaj bodo takoj pri nosilcih televizijskega prenosa za potrebe posnetkov,” je sistem opisal direktor Fifinega oddelka za nogometno tehnologijo in inovacije Johannes Holzmüller.

“Upravljavec posnetkov lahko te podatke takoj posreduje sobi za VAR, kjer bodo lahko potrdili ali ovrgli informacijo o prepovedanem položaju,” je še dodal Holzmüller.

Vodja Fifinega oddelka za globalni razvoj Francoz Arsene Wenger je aprila dejal, da si želi tovrstni sistem za določanje nedovoljenega položaja vsaj do svetovnega prvenstva v Katarju, ki se bo začelo 21. novembra prihodnje leto.

Uvedba sobe VAR pod plazom kritike

Pravilo prepovedanega položaja in predvsem uvedba sobe za VAR sta v zadnjih letih poskrbela za številne daljše prekinitve ter posledično kritike nogometne javnosti. Zdaj se bodo temu izognili, je prepričan Collina.

“Tehnologija je zelo pomembna in koristna tako za priprave na tekmo kot samo dogajanje na njej, še sploh, ko gre za sprejemanje pomembnih odločitev. Pravilo prepovedanega položaja sicer nikoli ne bo enoznačno, še vedno ima odločitev v rokah glavni sodnik, ki bo presodil vpletenost igralcev ob incidentu,” je še dejal nekdanji odlični sodnik.

Na 10. arabskem pokalu, ki se bo v Katarju začel danes in trajal vse do 18. decembra, sodeluje 16 reprezentanc. Zadnja izdaja tega tekmovanja je leta 2012 pripadla Maroku.

STA