Najboljša smučarska skakalka to zimo Nika Prevc je z uspešnima poletoma v Vikersundu dokončno potrdila zmago v skupnem seštevku svetovnega pokala. Danes sicer ni osvojila stopničk, pristala je na enajstem mestu, a je zaradi velike prednosti nihče več ne more prehiteti.

Prevčeva že skupna zmagovalka sezone

Domačinka Silje Opseth je z 230,5 metra v finalni seriji dosegla nov svetovni rekord, Ema Klinec pa je na zadnji tekmi norveške turneje zasedla tretje mesto. Zmago je pred domačimi navijači na letalnici v Vikersundu slavila Eirin Maria Kvandal (431,2 točke), ki je osvojila tudi 40.000 evrov za skupno zmago na norveški turneji surovi zrak.

Druga na tekmi je bila njena rojakinja Silje Opseth (425,2), ki je z 230,5 metra dosegla nov svetovni rekord v finalni seriji in prevzela taktirko najdaljše skakalke iz rok Klinec. Ta je lani na tej letalnici pristala pri 226 m. Opseth je sicer že v poskusni seriji poletela do 236,5 m, vendar pri pristanku grdo padla.

Na tretji stopnički zadnje tekme norveške turneje je pristala Klinec (375,9). Niki Križnar (328,6) se ni izpolnila želje, da bi preletela magično 200-metrsko znamko in je zasedla deseto mesto.

Skupna zmagovalka sezone pa je z danes 11. mestom postala Prevc (303,5).

Skakalke do konca sezone čaka le še finalna tekma na srednji skakalnici v četrtek v Planici, ko bo Prevc tudi prejela veliki kristalni globus, poroča STA.