V treh dneh tekmovanja v Avstriji je trikrat zmagala. Najboljša je bila tudi na obeh veleslalomih. Paula Moltzan je pristala za rojakinjo za dvojno ameriško zmago. Tretja je bila Nemka Lena Dürr. Slovenka Ana Bucik je osvojila osmo mesto.

Shiffrin je vodila že po prvi vožnji, v finalu tekme pod žarometi je ob številnih navijačih ob progi zdržala pritisk ter vpisala rekordno 50. slalomsko zmago. To so njene 70. slalomske stopničke.

Zmagovalki se je najbolj približala Moltzan, ki je za rojakinjo zaostala 29 stotink sekunde. Moltzan je bila po prvi vožnji tretja. Tudi Dürr je v finalu pridobila eno mesto, za zmagovalko je zaostala 34 stotink sekunde.

Shiffrin je z današnjim dnem postala tretja Zemljanka z 80 zmagami v svetovnem pokalu. Od ženskega rekorda rojakinje Lindsey Vonn jo ločita dve zmagi, od absolutnega rekorda Šveda Ingemerja Stenmarka pa šest.

Shiffrinova v novo leto kot vodilna v skupnem seštevku

“Ne vem, kaj naj rečem o 80. zmagi. To je neverjetno,” je čustveno dejala Shiffrin. “Paula je imela res noro vožnjo. Tako lepo je deliti stopničke z njo.”

Ameriška šampionka bo v novo leto vstopila kot vodilna v skupnem seštevku svetovnega pokala ter kot vodilna slalomistka. Od oktobra je vpisala šest zmag, kar je največ od vseh v karavani.

Slalomsko sezono je odprla z zmagama na obeh tekmah v Leviju, v Killingtonu sta si zmago razdelili Švicarka Wendy Holdener in Švedinja Swenn Larsson, Sestriere pa je minil v znamenju zmage Holdener, ki je danes končala na petem mestu.

Shiffrin je z današnjim dnem postala tretja Zemljanka z 80 zmagami v svetovnem pokalu. Od ženskega rekorda rojakinje Lindsey Vonn (82) jo ločita dve zmagi, od absolutnega rekorda Šveda Ingemerja Stenmarka (86) pa šest.

Bucik je bila po prvi vožnji deseta. V finalu je odločno napadla in popravila vtis ter se prvič na tem prizorišču prebila v deseterico. Novogoričanka bo leto 2022 končala kot sedma slalomistka sezone. Na obeh veleslalomih je končala na 14. mestu.

“Za nami je zadnja tekma letošnjega leta. S prvo vožnjo nisem zadovoljna. Ni mi uspelo prenesti dobrih občutkov iz treninga in ogrevalne proge in sem bila kar malce razočarana. Druga vožnja mi je uspela dosti boljše in sem zadovoljna. Na ta način si želim nadaljevati tudi v novem letu. Tekem bo dosti in takrat bo treba napasti tako, kot sem v drugi vožnji,” je povedala Bucik.

Neja Dvornik je po napaki odstopila že v prvi vožnji, Nika Tomšič je tudi na svojem četrtem nastopu v svetovnem pokalu ostala brez uvrstitve v finale. Njen zaostanek je znašal 5,30 sekunde za 49. mesto.

Alpske smučarke imajo ob prehodu starega v novo letu slalomsko mini-turnejo. Po Semmeringu sledi postanek v Zagrebu, kjer bosta na Sljemenu 4. in 5. januarja dva ženska slaloma. Kranjska Gora bo nato 7. in 8. januarja gostila še dva veleslaloma za 59. Zlato lisico.

STA