Pa je Mariboru le uspelo prvič letos. Tretja zaporedna zmaga, čemur že lahko reče niz. Po zmagah pri Aluminiju (1:3) in v trilerju proti Domžalam (4:3) je zdaj padel v Šiški še Bravo (1:2). Maribor resda ni bil pretirano prepričljiv, poznal se je reprezentančni premor, veliko dela očitno še čaka premešano obrambo. Mauro Camoranesi je znova moral zamenjati sistem, toda znova se mu je v trdi tekmi izšlo. Vijoličasti so tako vrgli rokavico Muri in Kopru na vrhu lestvice. Bravo je pritiskal večji del drugega polčasa, ob koncu zaradi izključitve Blaža Vrhovca z igralcem več, toda Maribor, ki ima zdaj 22 točk, je zdržal.

Bravo – Maribor 1:2 (1:2)
Strelec:
1:0 Nukić (12.), 1:1 Požeg Vancaš (19.), 1:2 Mlakar (42.)
Športni park Šiška, Ljubljana. Brez gledalcev. Vreme sončno, a hladno. Sodnik Nejc Kajtazović 6 (Kranj);
rumeni karton: Drkušić, Trontelj, Nukić; Klinar, Vrhovec, Cretu, Peričić, Jug; rdeči karton: Vrhovec (82.)

Bravo: Vekić 6, Trontelj 6, Drkušić 6, Brekalo 6, Kurtović 6, Maher 7, Agboyi 6 (od 67. Žinko 6), Ogrinec 6 (od 85. Kidrič -), Kramarič 6, Žugelj 7, Nukić 6; trener: Dejan Grabič 6.

Maribor: Jug 6, Pihler 6, Martinović 6, Peričić 6, Klinar 6, Kolmanič 7 (od 62. Cretu 6), Vrhovec 6, Repas 6, Požeg Vancaš 7 (od 87. Kotnik -), Kronaveter 6 (od 87. Matko -), Mlakar 7 (od 87. Bajde -); trener: Mauro Camoranesi 7.

Igralec tekme: Jan Mlakar (Maribor).

Camoranesi vztraja pri 3-4-3

Da Martina Milca na desni strani sredine ne bo, je bilo znano že v četrtek, ko je dobil štirimesečno prepoved zaradi pozitivnega doping testa. Pričakovano se je na svojo naravno desno stran sredine preselil Denis Klinar, na levo pa se je po treh tekmah, ko ni več igral, vrnil Žan Kolmanič. In pokazal, da je v napadalnem delu zelo koristen. V ožji obrambi je bil, kot napovedano, Aleks Pihler, ki bo skušal nadomeščati Nemanjo Mitrovića, ki bo manjkal do konca sezone. Za zdaj kar v vlogi kapetana. Čeprav je Camoranesi navdušen, ker je prilagodljiv, se je Pihler, ko je Bravo prišel bližje golu, kar lovil.

Sicer pa je Camoranesi vse ostalo ohranil. Vztraja pri sistemu 3-4-3, prepričan je bil, da bo Bravo igral precej defenzivno in čakal na protinapade. Očitno se je reprezentančni premor poznal, saj je bila na začetku tekma zelo raztrgana, ogromno netočnih podaj, visokih in v prazno. Iskalo se je Jana Mlakarja, ki je bil najbolj razpoložen za igro pri Mariboru, medtem ko je kar četverica pri Bravu želela pokazati svojemu (še) nekdanjemu klubu, kaj zna in zmore. Izstopala sta Rok Maher in zlasti Nino Žugelj, oba posojena do konca sezone iz Ljudskega vrta.

Jug ne more vsega reševati sam

Camoranesi je sicer zadel, ampak podcenil, kako se bo Bravo lotil Maribora. Ko je Žugelj krenil po desni, poslal predložek, dovolj nevaren za tako obrambo, obramba ni dovolj resno vzela Šiškarjev. Ko je prišel naslednji predložek v kazenski prostor, je Maher dobil žogo na glavo, pomeril, Ažbe Jug se je iztegnil in rešil, toda žogo nastavil Mustafi Nukiću. Mlakar, resda napadalec, je bil zraven, a je slabo posredoval. Kriljenje z roko ni pomagalo. Šestnajsti prejeti gol na dvanajsti tekmi v sezoni.

»Prevečkrat se nam že dogaja, da gremo v tekmo dobro, dobimo gol iz nič in se moramo vračati,« je ob polčasu za Televizijo Slovenija poudaril Mlakar.

Izjavo je začel s tem, da se je lepo vrniti po zaostanku. Da, Maribor se je znova znal hitro pobrati in izenačil. »Popustili smo, vodili ena nula in mislili, da bo tako do konca tekme,« je strelec za Bravo Nukić priznal ob polčasu. Imel je prav. Maribor je do polčasa krenil po preobrat. Glavna vloga? Špiro Peričić! Ne z glavo, kar bi pričakovali od branilca, temveč ubrano je sprejel podajo Roka Kronavetra in se lotil driblinga, pomeril je močno. Igor Vekić je strel ubranil, pa ponudil odbitek Mlakarju. Ta je znova nabil v Vekića. Pa še en odbitek, še enkrat Mlakar, še ne odbitek, prišel je Rudi Požeg Vancaš, kot da bi imel vrh glave cincanja, in žogo nabil v mrežo. Najbrž celo že čez črto, tako da bi zadetek lahko priznalo tudi Mlakarju.

Mlakar pokazal Kramariču, kako se zabije z glavo

Do polčasa se je Bravo sprva bolje znašel na nasprotnikovi polovici, na sredini sta Maher in Žugelj pokazala, da kot posojena nogometaša Maribora v Bravu marljivo izkoriščata priložnosti (Aljoša Matko je to počel lani, a v tem sistemu pod Camoranesijem dobiva skromn(ejš)o minutažo). Maribor ima težave, ko pridejo visoki predložki: Martin Kramarič je imel na glavi vodstvo, vendar zgrešil za las mimo vratnice.

Mlakar mu je nato tik pred polčasom pokazal, kako se to dela. Ne samo Mlakar. Tudi podaja Žana Kolmaniča je bila sijajna. Taka z očmi. Podal je daleč od gola, debelih 30 metrov vsaj, pa naciljal dovolj dobro, da je Mlakar pokazal, kako se skoči in sunkovito zadane. Želel si je gola in ga dobil, David Brekalo je samo debelo gledal, od kod se je vzel Mlakar in tako surovo zabil. »Ni enostavno, smo pa hvala bogu dovolj zgodaj zabili in nato še enkrat,« je ob polčasu bil vseeno vesel Mlakar. Sijajen zadetek. Tretji v sezoni

Drugi polčas: Maribor je trpel

Podobno kot se je Bravo zadovoljil z vodstvom, se je v drugem polčasu kmalu tudi Maribor. Kot da ni enakega zagona in nevarnih momentov, kadar moštvo ni v zaostanku. Na srečo vijoličastih je Bravo raje krenil previdno v napad, Camoranesi pa tokrat ni okleval z menjavami. Odločil se je, da bo ponovil, kar je storil proti Domžalam: zamenjal je sistem, ko je Alexandruja Cretuja poslal v igro namesto Kolmaniča in se znova odločil za 4-3-3, pri čemer je tvegano Peričića pomaknil na levo stran obrambe. Je pa zgostil sredino, kjer Repas in Vrhovec nista več dominirala.

Cretu se je vrnil prvič po mesecu dni, ko je manjkal zaradi okužbe s koronavirusom, zaradi česar je izpustil tudi reprezentančne tekme Romunije. Konkretnega učinka ni bilo, saj se Cretu ni znašel, pravilno je Camoranesi napovedal, da bo v pravi formi šele čez teden dni.

Bravo je skušal izenačiti, toda pozna se, da imajo težave z doseganjem zadetkov v letošnji sezoni. Odšel je Aljoša Matko, odšel je Roko Baturina in tako ostanejo pri bolj ali manj le Nukiću. Se je pa vijoličastim tekma zakomplicirala, ko je Vrhovec po hitro prejetem prvem rumenem kartonu nato storil trd prekršek nad Ogrincem in prejel še drugi rumeni karton. Maribor se je na koncu reševal, Ilija Martinović je odbil prvi nevaren predložek, pri drugi akciji je bil sam Nino Žugelj, ki si je zelo prizadeval, pa pomeril mimo. »Moramo biti zadovoljni kljub temu, da smo na koncu trpeli. Važno je, da smo zdržali,« je bil zadovoljen Pihler. Maribor lahko vzame predvsem ugotovitev, da ne rabi odigrati odlične tekme, pa vseeno odnese tri točke.