Slovenska smučarska skakalka Nika Križnar (243,5 točke) je na uvodni tekmi silvestrske turneje v Beljaku zasedla tretje mesto. Zmagala je domačinka Eva Pinkelnig (257,9), ki je v svetovnem pokalu to zimo slavila drugo zmago. Po prvi seriji je bila na dobri poti do stopničk tudi Ema Klinec (239,7), a je po padcu s tretjega nazadovala na osmo mesto.

Obe ponosni na svoj nastop

Res mi je uspel lep skok v finalu. Že dolgo nisem bila na stopničkah, zato je to zame res poseben občutek. Žal mi je, da tudi Emi ni uspelo,” je po nastopu za TV Slovenija povedala Križnar, ki v ciljni areni ni mogla zadržati solz sreče.

Medtem pa je Klinec dejala, da je kljub padcu zadovoljna s svojo predstavo. “Padec mi je danes vzel stopničke. Na srečo je vse v redu, ni poškodbe, in naj bo to šola za jutri,” je dejala Klinec.

V najboljši deseterici je poleg Križnar in Klinec uvodno tekmo turneje končala tudi dvakratna olimpijska prvakinja Urša Bogataj (238,1 točke), ki je bila prav deseta.

Za popoln slovenski izkupiček so poskrbele tudi preostale tri Slovenke na turneji, saj so se vse uvrstile v finale. Nika Prevc (229,7), šesta po prvi seriji, je bila na koncu 16., Katra Komar (213,3) 24. in Maja Vtič (210) 27.

Danes se je torej v Beljaku začel lov na zlato sovo, ki jo je lani ob premierni izvedbi turneje osvojila Avstrijka Marita Kramer (242,9), ki je danes zasedla peto mesto. Druga tekma v Beljaku bo v četrtek, pred tem bodo na sporedu še kvalifikacije. Nato se bo karavana preselila na Ljubno ob Savinji, kjer bosta zadnji tekmi turneje 31. decembra ter 1. januarja, ko bo pod reflektorji znana skupna zmagovalka in dobitnica zlate sove.

STA