Mariborčani so uspeli ohraniti nedotaknjeno mrežo, a vendarle dobre volje po tekmi ni bilo odveč.

Čeprav so komentarji po tekmi zveneli v pozitivnem tonu, iskrenega nasmeška v prostorih Ljudskega vrta ni bilo videti. Razlog je jasen. Maribor je v teniškem žargonu izgubil ‘servisno-igro’, ‘break’ je tako pripadel Belorusom, ki so obdržali nedotaknjeno mrežo.

V taboru slovenskih državnih prvakov so pred tekmo poudarili, da je cilj disciplinirana igra, kar jim je tudi v veliki meri uspela. Rudarji iz Soligorska so na prvi tekmi bili praktično brez večjih priložnosti, kar pa ne moremo reči za Vijoličaste. Novi napadalni trio, Božić, Baturina in Brnić so pokazali svoje kvalitete, vendar ne tudi realizacije, še posebej Baturina.

Najbolj v spominu ostaja trenutek pred koncem prvega polčasa, ko sta Baturina in Brnić imela ‘šah-mat’ pozicijo, a se je Baturina nekoliko egoistično odločil za ‘pat’ in poskrbel za nevoljo mariborske publike na polčasu.

»Samega je imel Brnića,« je odmevalo na hodnikih ljudskega vrta medtem, ko so se navijači krepili za drugih 45 minut.

Koliko bo potrpljenja za zgrešene priložnosti?

V nadaljevanju pa še ena izjemna priložnost Baturine. Po vztrajnosti Božića, se je žoga krasno odbila do ‘glavnega tragičarja’ včerajšnje tekme, ki se je znašel ponovno ena na ena z gostujočim vratarjem, vendar je žoga šla mimo leve vratnice.

Dejstvo je, da napadalci po večini potrebujejo več tekem, da se prilagodijo na novo okolje. A po drugi strani, napadalci živijo od zadetkov. Zato je vprašanje koliko časa bo trener Radovan Karanović imel potrpljenja za zgrešene ‘zicerje’.

Sicer bi bilo precej neodgovorno in nesramno Baturino označiti, ali še več, sedaj česarkoli kriviti po prvi uradni tekmi, a življenje napadalca se veliko krat meri v ponujenih in realiziranih priložnosti. Enako kot pri obrambnih igralcih, kjer jih ena napaka zna zaznamovati celotno sezono. Ali trenerje, katerim že en nepričakovan poraz lahko pomeni tudi ‘zadnjo tekmo’.

Za konec lahko rečemo, da je rezultat 0:0, glede na prikazano, slab za Maribor. Pravilo ‘gol v gosteh’ ne obstaja več, tako da ‘čista mreža’ v Ljudskem vrtu ni nobena prednost pred povratno tekmo na nevtralnem igrišču v Turčiji. Še več, brez podpore 6500 glave množic, brez občutka ‘da igraš doma’, bi lahko dejali, da so v prednosti sedaj Belorusi, ki bodo tako ‘servirali’ za zmago’ oziroma za napredovanje v drug krog kvalifikacij.

Maribor izgubil prednost, a igra daje upanje in optimizem

Tisto kar daje upanje pred povratno tekmo in optimizem za naprej je dobra igra Vijoličastih z veliko priložnosti. Sploh za mesec julij, za sami začetek sezone, po tako kratkih pripravah in zelo kratki pavzi med sezonama, moramo biti zadovoljni s prikazanim. To, da Mariborčani pod vodstvom Karanovića delujejo izredno čvrsto in kompaktno ‘od zadaj’ smo videli že lansko leto. Skrb zbujajoče je zgolj realizacija, a kot je dejal včeraj po tekmi prvi mož Maribora, »nekomu se bo moralo odpreti, ni pomembno kdo dosega zadetke, pomembno je da zmagamo.«

Pomembno je, da NK Maribor slavi na povratni tekmi. Sčasoma bo tudi uigranost v zaključnih akcijah boljša, glave mirnejše in streli natančnejši. Maribor ima  potencijal, manjka ‘na prvo žogo’ mogoče en izkušen igralec več v zaključnem delu. Prestopni rok je sicer še vedno v polnem teku, a bo verjetno povratna tekma proti prvaku Belorusije, ena od tistih, ki bo določila aktivnost Vijoličastih na trgu.