September je mesec, ki ga ima slovenska reprezentanca rada. Praviloma. Če kdaj, se septembra lahko “reši” kvalifikacije. In Slovenija je bila v situaciji, ko (se) je že morala reševati. Potem ko je marca najprej doma senzacionalno premagala Hrvaško (1:0), je nato izgubila v Rusiji (2:1), kar ni bil neuspeh. Ampak poraz na Cipru (1:0) je sesula vse, kar je prinesla zmaga proti Hrvaški. Zato mora v treh septembrskih tekmah narediti razliko. Prva priložnost je bila proti Slovaški v Stožicah. In ta je bila zapravljena. Trpko, ampak realno.

Kaj več od remija varovanci Matjaža Keka niso zmogli. Na koncu so si borbeno izborili točko, saj so Slovaki še dvakrat stresli okvir gola. In bili tudi ob koncu precej bližje zmagi. Slovenijo v soboto čaka domača tekma proti Malti brez kaznovanega Josipa Iličića, nato pa še v torek derbi v Splitu s Hrvaško.

Skupina H
1. Hrvaška – 7 točk
2. Rusija – 7 točk
3. Slovaška – 6 točk
4. Slovenija – 4 točke
5. Malta – 4 točke
6. Ciper – 4 točke

Slovaki povedli, Slovenci odgovorili

Če je bil začetek tekem nekvaliteten, je Slovaška nepričakovano zabila po dobri pol ure igre. Pred tem ni bilo niti enega strela v okvir, ampak ko je Vladimir Weiss zaobšel Petra Stojanovića in z ostro podajo našel Roberta Boženika, je padel uvodni gol. Jan Oblak je bil nemočen ob ostrem strelu z glavo. Nato so Slovaki imeli prvo zaključno žogo, ko je Ivan Schranz zadel vratnico povsem neoviran.

Slovenija je nato bila prisiljena, da najde odgovor. In ga je, večkrat in slej kot prej. Potem ko je Benjamin Šeško nakazal svoj talent, ko je iz nemogoče situacije ne le preplašil slovaškega golmana, temveč pripravil Janu Mlakarju “zicer”, ki ga je ta nemogoče zgrešil, je Slovenija izenačila, ko je po lucidni podaji Josipa Iličića ob vtekanju svoj prvenec zabil Petar Stojanović.

Prečka Slovakov, Mlakar zgrešil od blizu

Nadaljevanje je znova postreglo z redkim, a nevarnim slovaškim prebliskom. Kucka je po kotu ostro pomeril z glavo in zadel – prečko. Oblak je bil znova nemočen in je tudi kasneje, ko je bil Škrinjar podobno sam, nahrulil obrambo.

Kekova četa ni bila brez priložnosti, saj je imel Jan Mlakar skoraj na nogi gol, a je bil v hitri akciji prekratek. Slovenija je po številnih menjavah, ki so se zažrle v osnovno taktiko, ponudila še strel Sandija Lovrića, sicer pa je ob koncu Slovaška precej bolj pritiskala za zmago. Menjave niso prinesle želenega učinka, Slovenija se je povrhu krčevito branila in v Stožicah branila točko.

Kekova postava napadalna

Selektor Matjaž Kek se je odločil, da bo šel na vse ali nič. V prvo postavo je uvrstil Miho Zajca, ki mu gre dobro v Fanerbahčeju, ob njega pa v sredino tudi Lea Štulca (Empoli). Tako ni ne Jake Bijola niti kaznovanega Jasmina Kurtića, ki jima je Kek doslej rad zaupal.

Slovenija – Slovaška 1:1 (1:1)

Strelec: 0:1 Boženik (32.), 1:1 Stojanović (42.)

Stadion: Stožice, Ljubljana.

Sodnik: Istvan Kovacs (Romunija); rumeni karton: Iličić; Schranz.

Slovenija: Oblak, Stojanović, Blažič, M. Mevlja, Balkovec, Štulac (70′ Gorenc Stankovič), Zajc (70′ Gnezda Čerin), Iličić, Lovrić (83′ Bijol), Mlakar (57′ Črnigoj), Šeško (83′ Šporar).

Slovaška: Rodak, Pekarik, Šatka, Škriniar, Holubek, Lobotka, Hamšik, Kucka, Schranz (76′ Strelnik), Weiss (64′ Mak), Boženik (76′ Koscelnik).

V obrambi menjav ni bilo, zato pa je v napad uvrstil mladega Benjamina Šeška, ki se je izkazal v Salzburgu pri komaj 18. letih, ko je zabil in podal pri uvrstitvi avstrijskih prvakov v ligo prvakov. V napadu je tudi Jan Mlakar (Hajduk), oba sta doslej dobila dve priložnosti, ko se je reprezentanca zbrala za junijski prijateljski tekmi v Severni Makedoniji (1:1) in domačo z Gibraltarjem (6:0).

Potek tekme

87′ Mak do strela z glavo, Slovaki prihajajo prelahko do priložnosti. Oblak brani.

83′ Za finiš tekme je Kek v igro poslal Andraža Šporarja (iz igre Šeško) in Jako Bijola (iz igre Lovrić).

74′ Lovrić je dobil žogo na robu kazenskega prostora, hitro je pomeril, ampak prešibko.

70′ Kek je zamenjal Zajca in Štulca, v igro Gorenc Stanković in Gnezda Čerin

67′ Prosti strel in prva koliko toliko “meč žoga” za Slovaško. Škrinjar povsem sam, Jan Oblak je po strelu, ki je šel za las čez gol, razširil roke in upravičeno nahrulil obrambo.

59′ Sandi Lovrić je dobil podajo Ililića v kazenskem prostoru na desni strani. Nastavil si je žogo in pomeril iz težke situacije iz desne. Zatresel je mrežo, a ob paradi Rodaka le zunanji del mreže.

57′ Kek prvič menja. Iz igre Jan Mlakar, v igro Domen Črnigoj.

49′ Slovenija vrača z napadalčno akcijo, vsaka podaja izvedena še ravno pravi čas. Jan Mlakar je prišel skoraj do pravega strela po ostri podaji iz desne, a je bil za las prekratek.

48′ Prečka! Slovaki so po podaji iz kota razbili kakršno koli monotonost: Kucka je zadel z glavo zadel okvir vrat!

POLČAS. Slovenija se je vrnila in ob koncu pokazala, kaj vse zmore. Napadalni del je dejansko pokazal več kakor obrambni, ko je največ štelo. Slovaki so zabili iz edinega strela v okvir, Jan Oblak ni imel veliko možnosti. Reakcija po golu je pokazala karakter.

45′ Leo Štulac iz razdalje, močan strel. Rodak panično izbija.

42′ Goooool! 1:1! Slovenija je izenačila! Dolga akcija po stiskanju slovaške obrambe. Panično izbijanje, Slovenija je umirila, Leo Štulac je dal žogo Josipu Iličiću, ki je videl, da vteka Petar Stojanović. Izognil se je ofsajd zanki in zabil svoj prvenec!

41′ Takoj zatem še priložnost ob vtekanju po desni. Do strela iz težke situacije Sandi Lovrić, z nekaj težavami brani Rodak.

40′ Slovenija je imela akcijo, v kateri bi lahko zabila več kot le en gol. Benjamin Šeško si je izboril prostor ob robu, vtekel je, kjer drugi ne bi. Pomeril je, vratar Rodak je imel hude težave z izbijanjem, žoga pa nato do Jana Mlakarja, ki se nikakor ni znašel ob podaji tik pred golovo črto. Kako. Je. To. Zgrešil.

37′ Slovaška je imela zicer… Ne, zicer zicerjev. Ivan Schranz je bil povsem sam v kazenskem prostoru, žogo si je ustavil s prsmi, nato močno pomeril in zadel – vratnico. Jan Oblak je bil povsem nemočen.

32′ Goooool! 0:1! Robert Boženik zabija z glavo. Prvi strel v okvir gola. Na celi tekmi po malo več kot pol ure. Akcija z leve, dobro nastavljanje žoge Vladimirja Weissa, ki se je gladko otresel Petra Stojanovića, predložek in lahek gol z glavo. Prelahek.

30′ Lobotka je pomeril po odbitkih, ampak čez gol. Po pol ure igre še nismo videli strela v okvir.

29′ Kucka je streljal z razdalje po navdihu gostov, ampak pomeril kar pošteno mimo gola.

19′ Slovenija končno do konkretnega strela. Prosti strel po prekršku nad Janom Mlakarjem. Izvajal je Sandi Lovrić iz leve strani roba kazenskega prostora. Ostro in močno, ampak čez gol.

12′ Romunski sodnik Kovacs ima kar precej dela, morda celo preveč za kriterij, ki si ga je zastavil. Ogromno prekinitev igre.

10′ Že deset minut je minilo. Nekaj prekrškov, sicer pa zelo previdna in anemična tekma. Slovenija upa na protinapade, Slovaki skušajo organizirati napade, a so eni in drugi neuspešni.

1′ Začetek tekme. Kmalu prekršek Slovakov, obeta se nemara trda tekma.