Na zimskem odprtem prvenstvu Slovenije v plavanju, ki je potekalo prejšnji konec tedna, je znova navduševal mladi plavalec Maribora Bor Vran-Benkovič (PK Branik Maribor).

Kot kadet izboljšal mladinski rekord Petra Mankoča.

V svoji paradni disciplini 200 m mešano je s časom 2:00,21 postavil dosežek dneva in kar za sekundo in 56 stotink sekunde izboljšal 26 let star mladinski državni rekord, ki ga je odplaval plavalec svetovnega kova Peter Mankoč leta 1996 v nemškem Rostocku.

15-letni član PK Branik Maribor je še kadet, zato je s tem dosežkom visoko postavil tudi letvico kadetskega državnega rekorda.

Kot zanimivost, Borov trener je nekdanji reprezentančni Mankočev kolega Blaž Medvešek, ki je največje uspehe dosegal v hrbti tehniki, leta 2000 je bil v Sydneju olimpijski finalist, leta 2003 pa je na evropskem prvenstvu (25m) v Dublinu osvojil naslov evropskega prvaka, obakrat v disciplini 200 m hrbtno.

Eden od glavnih adutov na prihajajočem EYOF-u

“Na letošnje državno prvenstvo gledam v dobri luči. Bilo je polno osebnih in državnih rekordov. Najbolj pa sem zadovoljen z izidom na 200 m prosto. S tem, da sem izboljšal rekord Petra Mankoča pa je le še »pika na i«. Zdaj za počitek ne bom imel veliko časa, saj me v kratkem čakajo višinske priprave v Font Romeu. Tako je prvi cilj sezone izpolnjen, poleti pa bo ves fokus usmerjen na EYOF v domačem Mariboru, kjer si želim še boljših rezultatov,” je povedal 15-letni Bor Vran-Benkovič.

Bor je v Kranju postavil tudi nove kadetske in mladinske rekorde na 100 mešano ter 100 in 200 m prosto. Gre za dosežke, ki jih je pred tem postavila generacija plavalcev s Petrom Mankočem v glavni vlogi.

“V vsakem štartu poskušam dati svoj maksimum in se čim manj obremenjevati z rezultati. Če je pa to državni rekord ali pa absolutne stopničke, pa toliko bolje,” je še dejal Vran Benkovič..