Najboljše športnike leta je razglasilo Društvo športnih novinarjev Slovenije na prireditvi v Cankarjevem domu. Prireditev sta povezovala Anže Bašelj in Jure Mastnak.

Prireditev športnik leta je potekala petdesetič po vrsti. Premierna podelitev nagrad je potekala leta 1968, ko sta slavila telovadec Miroslav Cerar in atletinja Marijana Lubej. Mariborčanka Ilka Štuhec pa je z današnjim priznanjem postala tretja alpska smučarka v  samostojni Sloveniji, ki so jo okronali za Športnico leta. Pred tem so ta naziv prejele Nataša Bokal (1991), Špela Pretnar (2000) in Tina Maze (2005, 2010, 2011, 2013, 2014 in 2015).

Obrazložitve nagrade Športnik leta 2017 za prvo mesto med ženskami:

ILKA ŠTUHEC
Še 1. decembra 2016 je bila Ilka Štuhec kot dvakratna mladinska svetovna prvakinja smučarka brez ene same uvrstitve na stopničke za zmagovalke na tekmah svetovnega pokala in brez odličja na velikem tekmovanju, njena najboljša uvrstitev v skupnem seštevku svetovnega pokala pa je bilo 33. mesto. Tri mesece in pol pozneje je Štajerka potegnila črto pod svojo z naskokom najuspešnejšo sezono v karieri. V njej je osmislila delo s samostojno ekipo, ki jo vodi njena mama Darja Črnko, ter v velikem slogu vknjižila trinajst uvrstitev na stopničke.

Slavila je kar sedem zmag, od tega štiri v smuku. Prav dominantnost v najhitrejši disciplini je simbolizirala njen tekmovalni razcvet. Postala je prepričljivo najboljša smukačica svetovnega pokala, ob tem pa je na vrhuncu sezone v St. Moritzu osvojila tudi naslov svetovne prvakinje. Poleg malega smukaškega globusa, prvega v zgodovini za slovensko smučanje, je ob koncu sezone v domači Maribor prinesla še mali globus za kombinacijsko zmago ter srebrni kolajni za drugi mesti v superveleslalomskem in celo skupnem seštevku svetovnega pokala. V slednjem je bila od Ilke Štuhec boljša le Američanka Mikaela Shiffrin, ki je poleti namignila, da bo ena od njenih največjih tekmic v olimpijski sezoni prav hitra Ilka. Toda ta scenarij je preprečila oktobrska poškodba Štuhčeve, ki je prav na svoj 27. rojstni dan prestala že peto operacijo kolena. Razočarana, ker je tako ostala brez olimpijske zime, a trdno odločena, da se, zdaj tudi kot športnica leta, še močnejša vrne v smučarsko karavano.


Vrstni red (glasovalo je 131 članov DŠNS):

Moški:
Goran Dragić (košarka)          337
Primož Roglič (kolesarstvo)        162
Luka Dončić (košarka)           120
Jan Oblak (nogomet)            57
Benjamin Savšek (kajak kanu)        57
Tim Gajser (motokros)           15
Mihael Žgank (judo)            12
Peter Kauzer (kajak kanu)          9
Filip Flisar (smučanje prostega sloga)   5
Rajmond Debevec (strelstvo)         3
Matej Žagar (speedway)           2
Boštjan Kline (alpsko smučanje)       1
Klemen Prepelič (košarka)          1
Tine Urnaut (odbojka)            1
David Habat (rokoborba)          1
Marko Bezjak (rokomet)           1
Borut Mačkovšek (rokomet)          1
Ivan Trajković (taekwondo)         1
Ženske:
Ilka Štuhec (alpsko smučanje)       376
Janja Garnbret (športno plezanje)     174
Tina Trstenjak (judo)           172
Špela Ponomarenko Janić (kajak kanu)    46
Ema Kozin (boks)              8
Mina Markovič (športno plezanje)      5
Iza Mlakar (odbojka)            4
Teja Gregorin (biatlon)           1

Ekipa:
moška košarkarska reprezentanca Slovenije 126
moška rokometna reprezentanca       22
namiznoteniška moška ekipa         1
(Bojan Tokić, Darko Jorgić, Deni Kožul)
jadralki Tina Mrak/Veronika Macarol     1
nogometni klub Maribor           1