Danes je pod Pohorjem potekala zadnja izmed dveh tekem svetovnega pokala v gorskem kolesarstvu. Podobno kot v petek sta moški preizkušnji v mladinski in članski konkurenci dobila Irec Oisin O’Callaghan ter Francoz Loris Vergier. Pri ženskah je prav tako slavila zmagovalka petkove preizkušnje Leona Pierrini, medtem ko je francosko zmagoslavje v članski konkurenci preprečila Nemka Nina Hoffmann. Izmed slovenskih predstavnikov je s 6. mestom najvišje posegla Monika Hrastnik.

Sonce in veter sušila progo

Sonce in rahel veter sta sušila blato na progi, ki je zaradi tega od tekmovalca do tekmovalca postajala hitrejša. Kot prva v ženski konkurenci je štartala Špela Horvat, ki je na koncu zasedla zadnje, 11. mesto. »Malce mi je spodrsnilo, zato sem se skoraj zaletela v blazino oz. drevo. Zavora se mi je obrnila navzgor, zato sem se morala ustaviti in jo popraviti. Pri takšni napaki se zgodba enostavno zaključi,« je dejala vidno razočarana Horvatova.

Druga slovenska predstavnica Monika Hrastnik je v cilj prišla kot vodilna, a jo je na koncu prehitelo še pet tekmovalk. »Na začetku sem naredila dve veliki napaki in sem imela srečo, da nisem šla s proge. Kasneje večjih napak ni bilo, a so ostale konkurentke očitno odpeljale popolno vožnjo. O rezultatu odločajo malenkosti,« je povedala Hrastnikova in dodala, da je pohorska proga ena izmed zahtevnejših na svetu. Odpotovala bo tudi na zadnji tekmi svetovnega pokala v Louso na Portugalskem, kjer je njen cilj izpeljati čim boljšo vožnjo, ki se bo na koncu odražala tudi v rezultatu. Druge slovenske predstavnice Špele Horvat tam ne bo.

Hofmannova ugnala petkovo zmagovalko Cabiroujevo

Na sam vrh se je zavihtela Nemka Nina Hoffman, ki je za slabi dve sekundi ugnala drugouvrščeno Francozinjo Marine Cabirou, tretje mesto pa je zasedla Italijanka Eleonora Farina. Zmagovalko ženske preizkušnje smo vprašali, kakšne so bile spremembe na progi v primerjavo s petkovo tekmo. »Spremenili so štiri odseke. Na začetku je bilo nekaj zavojev zelo počasnih. V rock’n rollu je bilo nekaj manjših kamenčkov, ki te lahko vržejo z linije, manjše spremembe pa so bile tudi v spodnjem delu. Na splošno lahko rečem, da je bilo danes lažje tekmovati, saj je bila proga precej bolj suha,« je povedala Hoffmanova.

Berginc zadovoljen, Žabjek ne

V moški konkurenci smo prav tako imeli dva predstavnika. Luka Berginc je po spektakularnem padcu v ciljni ravnini zasedel 31. mesto, Jure Žabjek pa je bil 27. O razlogih za padec je Berginc med drugim povedal: »Pozabil sem, da še nisem bil v cilju. Tudi to se zgodi. Takšen je pač šport. Izpolnil sem svoje cilje, saj sem dvakrat prišel v finale. Na zadnji dve tekmi ne bom odpotoval, saj bi bili finančni stroški preveliki.« Žabjek je petkovo uvrstitev pokvaril za 12 mest, k čemur so veliko botrovale predvsem težave v rock’n rollu: »V ta del sem vstopil z nekoliko napačno linijo, zato se mi je pripetila napaka, zaradi katere sem izgubil kar precej hitrosti. Razočaran sem , saj sem dosegel slabšo uvrstitev kot na prejšnji tekmi.« Žabjek bo nastopil tudi na zadnjih dveh tekmah na Portugalskem. V boju za zmago smo znova videli francosko dominacijo, saj je prvo mesto zasedel Loris Vernier, drugi pa je bil njegov rojak Loic Bruni. Čast preostalega sveta je s tretjim mestom ubranil Britanec Matt Walker.

V mladinski konkurenci sta tudi tokrat slavila Irec Oisin O’Callaghan in Francozinja Leona Pierrini. Za omenjenima sta se pri ženskah uvrstili Belgijka Siel Van Der Velden in Američanka Ella Erickson, pri moških pa Portugalec Nuno Reis in Britanec Dan Slack.

Maribor in Pohorje ne moreta izgubiti svojega čara

»Proga ne more izgubiti svojega čara, tako kot ga ne moreta izgubiti Maribor in Pohorje, kamor se tekmovalci vedno radi vračajo. Prepričan sem, da bo tako tudi v prihodnje. Današnja tekma je bila bistveno drugačna od petkove, saj je bila proga vedno hitrejša,« je povedal direktor tekmovanja Iztok Kvas in v isti sapi poudaril, da se bodo predstavniki organizacijskega odbora sestali že jutri in pričeli priprave na tekmo, ki bo potekala aprila prihodnje leto. »Zahvalil bi se vsem sponozorjem, ki so nam stali ob strani. Verjamem, da smo izpolnili obljube in da bomo skupaj skovali novo dobro zgodbo.

Le gledalci so manjkali tekmam v gorskem kolesarstvu, a upamo, da bo vzdušje ob progi že prihodnje leto precej drugačno.