Šport

Brignone prva svetovna prvakinja v Meribelu, Shiffrin odstopila

Uredništvo , 06.02.23 ob 17:28

Italijanka Federica Brignone je nova svetovna prvakinja v alpski kombinaciji.

Brignone prva svetovna prvakinja v Meribelu, Shiffrin odstopila

V Meribelu je na prvi preizkušnji 47. svetovnega prvenstva v alpskem smučanju srebro osvojila Švicarka Wendy Holdener, bron pa Avstrijka Ricarda Haaser. Prva favoritinja Američanka Mikaela Shiffrin je v slalomskem delu preizkušnje odstopila.

Dvaintridesetletna Italijanka, ki je po srebru z veleslaloma iz Garmisch-Partenkirchna 2011 osvojila svojo drugo kolajno na SP, je prepričljivo vodila po superveleslalomskem nastopu.

Shiffrinova odstopila prvič na svetovnih prvenstvih

Nabrala si je 71 stotink sekunde naskoka pred tekmicami, a so številne drugi nastop odpovedale. Med njimi tudi drugi najhitrejši po superveleslalomu, Norvežanka Ragnhild Mowinckel in Švicarka Lara Gut-Behrami.

Brignone je odprla slalomski del preizkušnje, se dobro spopadla s postavitvijo, nato pa čakala na tekmice, ki so lovile čas 1:57,47. Prvi preizkus je bil nastop Shiffrin, ki je po superveleslalomu na šestem mestu zaostajala 96 stotink sekunde.

Skozi celotno postavitev je zaostanek zmanjševala, pri zadnjem vmesnem času je bila še osem stotink sekunde v rdečem, tik pred ciljno črto pa je napravila napako in sploh prvič na svetovnih prvenstvih odstopila. S tem je 27-letnica iz Vaila za danes ostala brez možnosti za sedmo zlato kolajno na SP.

Brignone je za Italijo osvojila osmo zlato kolajno v ženski konkurenci, skupno pa jubilejno 30. Z moškimi kolajnami vred ter eno z ekipnih tekem je to 74. kolajna za Italijo.

V nadaljevanju sta se Italijanki najbolj približali tekmici Holdener (+1,62) in Haaser (+2,26). Švicarka je imela za vsega štiri stotinke boljši čas slaloma od svetovne prvakinje, a je bilo to dovolj za peto kolajno na SP. Ima tri zlate kolajne, dvakrat tudi v kombinaciji (2017, 2019). Danes je v statistiko vpisala drugo srebro.

Za Avstrijko Haaser je to sploh prva kolajna na svetovnih prvenstvih, doslej je imela najboljši izid prav iz alpske kombinacije v St. Moritzu leta 2017, ko je bila deveta. Tudi v svetovnem pokalu na posamičnih tekmah nikoli ni stala na stopničkah.

Slalomskemu nastopu se je odpovedala edina Slovenka na startu, Ilka Štuhec. Po superveleslalomu je bila deseta z zaostankom 1,28 sekunde.

“Preizkusila sem prvi del, kar je pomembno za nadaljnje rezultate. Že nekaj let nisem zares trenirala slaloma na količke in glede na zaostanek so tudi realne možnosti za kolajno bolj uboge. In ker smo komaj začeli to prvenstvo, najverjetneje ne bomo tvegali,” je dopoldne Mariborčanka dejala za RTV Slovenija.

V torek bo na sporedu še moška alpska kombinacija v Courchevelu. Od Slovencev bodo na startu Nejc Naraločnik, Martin Čater, Miha Hrobat in Rok Ažnoh.

STA