Tam daleč, v Kazahstanu, je selektor Matjaž Kek v nedeljo po zmagi Slovenije ponudil ponedeljkovo branje med vrsticami: »Za mano je eden najtežjih tednov v karieri.« Preko Trojan je bilo branje mnogo bolj konkretno. Green Dragons so bili v ponedeljek bolj neposredni: »Ne marajo te v Mariboru, niti te tam ne želijo.« To so bile popotnice za Boštjana Cesarja. In še bodo prihajale. On pa je že tukaj. 

Ni bilo klasične »tiskovke«

V ponedeljek je že vodil prvi trening. Zdaj je 42-letni Boštjan Cesar, nazadnje pomočnik selektorja Keka v članski reprezentanci, tudi uradno novi trener Maribora. Malo je trajalo, morda malo dlje, zanj ne predolgo, ker je spoznal, da je »to top nivo«, toda zdaj je v Ljudskem vrtu. In že ko je prišel, je presegel uveljavljeno prakso. Ni bilo klasične »tiskovke«. Kar na pomožnem igrišču, po treningu je spregovoril. Nekaj kakor »moral«. Po takem tednu, ko je v torek odšel Ante Šimundža, katerega odhod še zdaleč nima epiloga, je v ponedeljek Maribor spet imel trenerja. 

Cesarjev nastop: direktno, odkrito, iskreno

Klub ni na klasičen način sklical tiskovne konference, se je pa kmalu razvedelo, da že vodi prvi trening. Nastop ob prihodu po prvem treningu je bil zelo vehementen in suveren. Ni bilo preveč floskul, ugajanja, preračunljivosti. Cesar je pristopil neposredno. »Preteklosti ne morem spremeniti, starša sta iz Ljubljane, tam sem se rodil. Vsake sanje mladega trenerja so, da dela sam. Tukaj ni bilo vprašanja, ko je poklical takšen velik klub.« 

Ni sicer želel razkriti, kakšne so bile zahteve in cilji novih vlagateljev: »Naj ostane med nami, kaj smo se pogovarjali.« Priznal pa je, zelo odkrito, da se je moral takoj odločiti, da je razmišljal kot bi večina mladih trenerjev. To, da je Ljubljančan, bo očitno bolj presojano v Ljubljani kot tukaj. Ampak ves čas, skozi odgovore, je deloval zelo iskreno, odkrito, neposredno. Tak, kot je bil še kot igralec. Tega ni na veliko omenjal, če že, le v kontekstu, da se je kot igralec učil od velikih trenerjev. Uradno pa tudi za spletno stran dodal z mero občutka: »Vsi, ki me poznajo, vedo, kakšen je moj značaj. Prizadeval si bom, da bomo na igrišču enotni.«

Kekova popotnica: težko izhodišče

Največje presenečenje minulih dni je bil nemara selektor Matjaž Kek, ki je skozi vrstice s tisto izjavo o najtežjem tednu deloval razočaran zavoljo načina in tajminga odhoda Cesarja ravno v terminu lige narodov. »Presenečen sem bil. Prvi, ki je izvedel za vse skupaj, je bil selektor Matjaž Kek. Prvi. Med vsemi. V poteku pogovora je bil fenomenalen in normalno, da sem nato poklical še Radenka Mijatovića. In bilo je pozitivno. Presenečen sem, da so prišle takšne stvari ven, ker smo šli narazen v korektnih odnosih,« je odkrito povzel Cesar. Najbrž s polnim zavedanjem, da je izjavo dal Kek, ki je vendarle pustil uspešen in velik pečat v svojem mestu. 

Poslovanje Maribora: pogodba, Tan, Acun

Cesar je bil zelo odkrit tudi o tem, kako so potekala pogajanja. O tem, da ga je poklical Tan Kessler, da so skupaj odšli v Turčijo, da se je čakalo lastnika (Acuna Ilicalija), da je bilo veliko analiz, da pogodba do 2027 kaže, da vanj verjamejo ... Omenil je tudi Anteja Šimundžo v kontekstu točkovnega izhodišča, pohvalil dosedanje opravljeno delo, a dodal tudi, da so nekateri rezultati privedli do njegovega prihoda. Zdaj tudi sam ve, da je rezultat nad vsem. In to v konkurenčni ligi, ki je zelo izenačena in kjer odloča visok nivo. Napovedal je, da bo seveda skušal vpeljati taktične in tehnične novosti. 

Razpored: kdaj pred domačimi gledalci?

Maribor bo v koledarskem 2023 v Ljudskem vrtu odigral le še dve tekmi. V 14. krogu (okvirno 2. novembra) bo gostil Radomlje, v zadnjem krogu jesenskega dela, ko se bo sklenila prva polovica, pa še Nafto (okvirno 7. decembra). Vprašanje je, kdaj se bo Cesar predstavil mariborski publiki v Ljudskem vrtu. Še vedno se namreč čaka na kazen po štajerskem derbiju, ki ga je pred premorom po porazu z 1:2 podpisal vdor navijačev. 

Mimogrede, Sergej Jakirović in Mauro Camoranesi nista vodila niti ene tekme pred navijači v Ljudskem vrtu, saj so veljali ukrepi zaradi pandemije. Vijoličaste sicer čaka najprej v nedeljo gostovanje v Šiški pri Bravu, nato morajo na Fazanerijo k Muri, vmes je na vrsti še gostovanje v Preddvoru v pokalu, sledijo Radomlje doma in pred zadnjim reprezentančnim premorom še derbi v Stožicah. 

Štab zelo širok: novi pomočniki, a ogrodje ostaja

Premešal je, no, bolj dodal k strokovnemu štabu. Z njim sta prišla Aleksandar Radosavljević in Bojan Jokić, novo, večjo vlogo ima tudi Jasmin Handanović, ki bo zdaj del strokovnega štaba, v novoustanovljenem delovnem timu pa ostajajo Aleš Mertelj, Željko Filipović, Mitja Pirih in Milan Vulović. »Velika imena so z mano. Zelo sem vesel, da so fantje prišli in da so ostali sodelavci iz prejšnje garniture, da smo na našli skupen jezik in da dobro sodelujemo. Pogovorili smo se in vsak točno ve, kdo kdaj kaj dela."