Vlada je sprejela dve uredbi, ki bosta znižali ceni dizla na avtocestah.

Vlada je sprejela uredbi, s katerima se bo odpovedala dajatvam pri ceni dizla na bencinskih črpalkah na avtocestnem križu. Prispevki za bencin bodo ostali. Od trgovcev z naftnimi derivati ob tem pričakuje, da bodo konkurenčno prilagodili maržo, ki na avtocestah ni regulirana. S tem naj bi ceno dizla na bencinskih servisih ob avtocestah in hitrih cestah za vse voznike približali regulirani ceni zunaj avtocestnega omrežja.

Začasni ukrepi in upanje, da se bodo cene goriv znižale

Minister za infrastrukturo Bojan Kmer ob tem poudarja, da gre za ukrep, ki začasno ureja trenutne visoke cene naftnih derivatov. “Gre za začasne, kratkotrajne ukrepe,” dodaja, saj cene naftnih derivatov padajo in upa, da bodo tudi cene goriv kmalu upadle.

Vlada je dala zavezo oz. pričakovanje vsem naftnim trgovcem v Sloveniji, da znižajo svoje marže na avtocestnih servisih in da se čim bolj približajo regulirani marži, ki velja na bencinskih servisih zunaj avtocest.

O težavah na bencinskih črpalkah je minister povedal, da je vlada aktivirala vse organe, da preiščejo, kaj se je zgodilo. “Naftni trgovci so zdaj uspešno polnili vse svoje zaloge in povrnili stanje nazaj v normalne nivoje. Tako da imam zagotovila, da se stanje normalizira. Vlada je aktivirala vse organe, da preiščejo, za kaj se je šlo,” je povedal minister.

Uredbe začnejo veljati jutri.

Spremljamo v živo.