Letošnje leto večjemu delu Slovenije, z izjemo nižjih delov vzhodne in jugovzhodne Slovenije, še ni prineslo temperatur nad 30 stopinj Celzija. To se bo že danes spremenilo, saj se začenja prvi letošnji vročinski val, napovedujejo meteorologi.

Danes bo po vsej Sloveniji sončno, z zelo malo oblaki. Čez dan bo ponekod zapihal jugozahodni veter, ki bo temperature po nižinah dvignil do 30 stopinj Celzija in več. Najbolj vroče bo v Beli krajini, kjer se lahko ogreje do 33 stopinj Celzija.

V petek tudi do 38 stopinj

Še nekoliko bolj vroča bosta sreda in četrtek. Največ vročine pa prinaša petek, ko bodo termometri v večjem delu Slovenije pokazali od 34 do 38 stopinj Celzija. To pomeni, da bi lahko padel tudi kakšen junijski vročinski rekord.

Hrvaška se pripravlja na prvi vročinski val letošnjega poletja. Najhuje bo po pričakovanjih v petek, ko bodo temperature predvidoma ponekod presegle 35 stopinj Celzija. Pred nevarnostjo visokih temperatur svarijo tudi drugod na Balkanu, kjer bodo temperature lahko še nekoliko višje.

Opozorilo tudi na hrvaškem

Nad naše kraje v višinah z jugozahodnimi vetrovi doteka postopno toplejši zrak, ki bo poskrbel za vročinski val tudi na sosednjem Hrvaškem. Kot opozarjajo pristojni na Hrvaškem, kjer te dni dopustujejo že številni tujci, bo najhuje v petek, ko bi lahko za nekatera območja izdali rdeče opozorilo.

Najvišje temperature bodo dosegale 35 stopinj, ponekod pa še več, napoveduje hrvaški državni hidrometeorološki zavod (DHMZ). Vročina bo vztrajala še v soboto, ko se bodo s prihodom nekoliko hladnejšega in bolj vlažnega zraka predvsem na severu države začele pojavljati nevihte.

Temperature že naraščajo tudi drugod na Balkanu. Opozorila zaradi nevarnosti vročine se vrstijo v vseh državah, kjer se ob tem pripravljajo tudi na povečano možnost požarov.

Zelo vroče bo v vzhodni Srbiji in Severni Makedoniji, kjer bi temperature po navedbah lokalnih medijev lahko dosegle 40 stopinj. Pristojni v Skopju so v ponedeljek državljane pozvali, naj naslednjih devet dni sledijo zdravstvenim priporočilom, ki jim med drugim svetujejo uživanje zadostnih količin tekočin, delo od doma in zadrževanje v klimatiziranih prostorih.

Bistveno hladneje ne bo niti na Kosovu, v Bosni in Hercegovini, Črni gori, Albaniji, Romuniji, Bolgariji ali Grčiji. Slednja je skupaj s Turčijo že minuli teden izkusila izrazit vročinski val.