Nad praktično celotno Slovenijo so se razbesnele napovedane nevihte. Na Dolenjskem je padala celo debela toča in kot je Arso zapisal v objavi na družbenem omrežju X, je na tem koncu doslej nastala najmočnejša nevihta. “Radarska odbojnost nakazuje veliko verjetnost toče, močnih nalivov in sunkov vetra. Nevihta se pomika proti vzhodu” so zapisali.

𝗡𝗲𝘃𝗶𝗵𝘁𝗻𝗼 𝗱𝗼𝗴𝗮𝗷𝗮𝗻𝗷𝗲 - 2. del

⛈️ Na območju Dolenjske je nastala do sedaj najmočnejša nevihta. Radarska odbojnost nakazuje veliko verjetnost toče, močnih nalivov in sunkov vetra. Nevihta se pomika proti vzhodu, v smeri Trebnjega in Novega mesta.#trenutnovreme pic.twitter.com/LOYqg7oTMX

— ARSO vreme (@meteoSI) July 1, 2024

Tudi za naše kraje napovedana toča, a ...

Je pa bilo tudi Podravje pred prihodom nevihte obarvano vijoličasto (velika verjetnost pojava toče), a k sreči pri nas omembe vredne toče ni bilo. Ali se gre zahvaliti protitočnemu letalu? Kot nam potrdi Darko Kralj, vodja protitočne obrambe iz Letalskega centra Maribor, so poleteli že pred nevihto in dobri dve uri preletavali območje med Mariborom in Šentiljem, območje ob meji in nevihtni oblak pri Slovenski Bistrici. ''Tega ob meji nam ni uspelo najbolj razbiti, ker je bil oblak že preblizu tal. Smo pa imeli podoben nevihtni oblak kot na Dolenjskem. Tam je padalo, pri nas pa toče ni bilo. Tako že delamo nekaj prav,'' je za nas dejal Kralj.

Protitočno letalo je sicer letos vzletelo petič, skupno pa so naredili dobrih 6 ur. Po pogodbi, ki je bila na kritike mnogih podpisana prepozno, pa jih imajo letos na voljo 26. ''Če bo šlo tako naprej, bomo zelo hitro porabili te ure, ki jih imamo,'' je še opozoril Kralj.