Kljub temu, da beležimo veliko gospodarsko rast, še vedno preveč otrok živi pod pragom revščine. Ob Tednu otroka poziv državi.

Danes, 7. oktobra, se je pričel Teden otroka, ob tem pa v Zvezi prijateljev mladine Slovenije (ZPMS) opozarjajo, da so otrokove pravice sicer dobro urejene, pri njihovem udejanjanju pa ni vedno vse, kot bi moralo biti. Generalna sekretarka zveze Breda Krašna je izpostavila še druge težave, med drugim socialno ogrožene otroke in osip šolanja romskih otrok. Ob tem je dodala, da se ji zdi pomembno opozorilo državi, da kljub temu, da beležimo veliko gospodarsko rast, še vedno več kot 45.000 otrok še vedno živi pod pragom revščine. Po podatkih statističnega urada v letošnjem prvem polletju živelo 313.706 otrok, ki so mlajši od 15 let.

Za zurnal24.si je Krašna dejala: »Tukaj pričakujemo ukrepe države, kaj bo naredila in kako bo pomagala otrokom, da se bodo lahko izvlekli iz primeža revščine.«. Opozorila je tudi na nekatere druge temeljne probleme s katerimi se soočamo v naši državi. Med drugim od leta 2016 nimamo programa za otroke, kar bi morala biti skrb države, poleg tega pa nimamo strategije deinstitucionalizacije oblik oskrbe in bivanja za otroke.

Pomemben za otroke in odrasle

Izpostavila je tudi problematiko romskih otrok, saj kot pravi, že nekaj let opažajo velik opis romskih otrok v osnovnih šolah, prav tako, da se veliko romskih otrok usmerja v šole, v katere so vključeni otroci s s posebnimi problemi. Za zurnal24.si je povedala, da je še vedno tabu tema pogovor o porokah romskih deklic. Zaradi vsega omenjenega je Teden otrok pomemben tudi za odrasle, ne le za otroke.

Krašna poudari, da je pomembno, da znajo starši svojim otrokom postaviti meje pri vzgoji in jim na primeren način povedati, kaj je njihova dolžnost. Izpostavila je pravico do šolanja, ki ne pomeni samo to, da morajo otroci v šolo, temveč je njihova dolžnost, da se učijo.