Nacionalni inštitut za javno zdravje (NIJZ) je že v sredini februarja opozarjal na velik porast primerov oslovskega kašlja v Sloveniji. V letu 2024 so do 13. februarja prejeli 115 prijav primerov, do 13. marca pa skupno 381. Za primerjavo: lani so v celem letu potrdili 123 primerov.

Zaskrbljujoče številke so se nadaljevale vse do maja, ko so zabeležili 258 primerov oslovskega kašlja (največ v mesecu marcu, in sicer 421). Skupna številka potrjenih primerov tako sedaj znaša že 1549. Na prvem mestu po številu primerov je Ljubljana s 779 primeri, sledi ji Maribor z 222 primeri in Kranj s 196 primeri. Največ primerov so zabeležili pri 16-letnikih, in sicer 119, pri novorojenčkih pa 48.

K sreči se stanje sedaj sodeč po podatkih inštituta umirja. »Trenutni podatki kažejo, da se širjenje oslovskega kašlja v Sloveniji postopoma umirja. V zadnjih desetih letih smo v povprečju zabeležili največje število primerov spomladi (vrh v mesecu aprilu), najmanj pa v mesecu oktobru,« nam pojasnijo na inšpektoratu in ob tem dodajajo, da so v lanskem in letošnjem letu v številnih državah po svetu zaznali izrazit porast primerov oslovskega kašlja, kar velja tudi za Slovenijo. »Ta porast gre najverjetneje pripisati majhnemu kroženju povzročitelja v pandemiji covida-19 v kombinaciji z upadom precepljenosti proti oslovskemu kašlju v pandemiji,« še dodajo. 

Najboljši način za zaščito je cepljenje

Na inštitutu opozarjajo, da je najboljši način za zaščito pred oslovskim kašljem cepljenje, to pa je priporočljivo za:

  • otroke: izjemnega pomena je, da otroci (in mladostniki) prejmejo vsa cepljenja v skladu s programom cepljenja;
  • odrasle: priporočljivo je cepljenje proti oslovskemu kašlju (s kombiniranim cepivom proti davici, tetanusu in oslovskemu kašlju) enkrat v odrasli dobi;
  • nosečnice: cepljenje (s kombiniranim cepivom proti davici, tetanusu in oslovskemu kašlju) je priporočljivo čim prej po 24. tednu nosečnosti, v vsaki nosečnosti;
  • zdravstvene delavce: cepljenje je priporočljivo za vse, še posebej pa za tiste zdravstvene delavce, ki so zaposleni na specializiranih oddelkih (neonatalni, infektološki, pediatrični), kjer se zdravijo najbolj ogrožene skupine, vključno z novorojenčki, nedonošenčki in dojenčki.

»Zaščita po cepljenju proti oslovskemu kašlju (tako kot po preboleli bolezni) s časom upada. Otroci so v preteklosti prejeli zadnji poživitveni odmerek proti oslovskemu kašlju v osnovni šoli, zato že vrsto let največjo pojavnost oslovskega kašlja beležimo pri mladostnikih,« pravijo na NIJZ in nadaljujejo, da je bil v letošnjem šolskem letu uveden dodatni poživitveni odmerek cepiva proti oslovskemu kašlju v srednji šoli – monovalentno cepivo proti tetanusu za srednješolce je namreč zamenjalo kombinirano cepivo proti davici, tetanusu in oslovskemu kašlju. »Zato pričakujemo da se bo v prihodnjih letih vrh pojavnosti oslovskega kašlja postopoma premaknil v nekoliko višjo starost,« še zaključijo.