Danes, 8. julija, je potekalo jubilejno odprtje 50. ocenjevanja Vino Slovenija na Pomurskem sejmu v Gornji Radgoni. Njena okolica je dom okusnim vinom že iz rimskih časov. Trgovina z vinom se je skozi stoletja razvijala, radgonski meščani pa so že leta 1320 pridobili privilegij tovorjenja vina brez carine po Štajerski in Avstriji. 

"Tovarne brez strehe nad glavo"

Pod okriljem Pomurskega sejma in Mednarodnega kmetijsko-živilskega sejma AGRA so se kmalu pridružila tudi strokovna ocenjevanja vin. Danes Pomurski sejem organizira tudi mednarodna ocenjevanja sokov, brezalkoholnih pijač, embaliranih vod, tramincev in ekoloških vin, ki letos praznujejo že 14. državno ocenjevanje BIO vin.

"Če primerjamo kaj se je dogalajo pred dvajsetimi ali tridesetimi leti vidimo, da je slovensko vinogradništvo in vinarstvo izjemno napredovalo. Kajti v Sloveniji nimamo več tistih povpračnih vin, ampak res pridelujemo odlična vina, ki odmevajo tako v Sloveniji kot tudi mednarodno," izpostavi Boštjan Zidar, predsednik ocenjevanja.

[[image_1_article_67941]]

Na vprašanje glede vremenskih vplivov na pridelek odgovori tako: "Narava nam vsako leto postreže z malo drugačno popotnico in vinogradništvo ter vinarstvo sta panogi v katerih smo po domače povedano tovarne brez strehe nad glavo. Seveda se je tudi klimatskim pogojem, ki se dogajajo, treba prilagajati." Poudarja tudi, da se trgatve zaradi sprememb podnebja vsako leto dogajajo hitreje.

Letos moderna sveža in sadna vina

Medtem sta ocenjevalce nagovorila tudi Janez Erjavec, predsednik uprave Pomurskega sejma ter Sanja Ferjančič, Vinska kraljica Slovenije 2024. Na cimbale pa je za prisotne zaigral Andi Sobočan. "Vedno želimo pridelati tisti naš stil, ki ga imamo, čeprav ima vsak letnik svojo osebno izkaznico. Kljub temu, naj bi nihanja v kvaliteti bila čim manjša... Pričakujemo dober letnik, glede na stanje vinogradov. Kaže pa, da bo spet zelo zgodnja trgatev," pravi Danilo Stayer, znan vinogradnik iz Plitvice pri Gornji Radgoni in predsednik Vinske reprezentance Slovenije.

[[image_2_article_67941]]

Trenutne trende vina pa je komentiral tudi Zidar: "Po povpraševanju je vse več svežih, elegantnejših vin, bolj sadnih vin... lahko bi rekli tudi bolj lahkotnih. Pa tudi tistih, ki imajo bogata telesa in strukture, ampak ta sadnost je sedaj v trendu in to se odraža tudi skozi ocenjevanja.