Ministrstvo za javno upravo je danes posodobilo seznam bistvenih nalog za uresničevanje delovanja upravnih enot med stavko, med katere je med drugimi uvrstilo tudi naloge izdaje gradbenih dovoljenj, izdaje odločb o legalizaciji in naloge izdaje uporabnih dovoljenj. Število stavkajočih upravnih enot je vse manjše, so sporočili z ministrstva.

"Gre za pomemben korak k zagotavljanju nemotenega delovanja upravnih enot in dostopnosti do številnih upravnih storitev za uporabnike in gospodarske subjekte," so glede novih bistvenih nalog upravnih enot med stavko podarili v sporočilu za javnost. Od januarja, ko je k stavki pristopilo 54 od 58 upravnih enot, je število upravnih enot, ki so omilile stavkovne aktivnosti na en delovni dan ali stavke sploh ne izvaja, po navedbah ministrstva naraslo na 34.

Ob tem so se na ministrstvu zahvalili vsem sodelujočim upravnim enotam, njihovim načelnikom ter zaposlenim za njihovo prizadevnost in sodelovanje v korist vseh uporabnikov. Vse uporabnike pa so prosili za razumevanje in pravočasno urejanje upravnih zadev.

Kam se lahko odpravite?

Zaposleni na nekaterih upravnih enotah so 15. maja začeli stavko do preklica, s katero zahtevajo dvig plač za sedem plačnih razredov, izenačitev nazivov zaposlenih na enotah z nazivi na ministrstvih, uvedbo dodatka za gotovinsko poslovanje in povečanje kadrovskega načrta na določenih enotah. Pred tem so konec januarja tri dni stavkali na 41 od 58 upravnih enot, od 13. marca pa so na večini upravnih enot stavkali ob sredah.

Zaradi daljših vrst na nekaterih upravnih enotah se stranke po storitve, predvsem po osebno izkaznico, potni list in vozniško dovoljenje, že odpravljajo drugam. Tako denimo na upravnih enotah v bližini Ljubljane, denimo Grosupljem in Kamniku, kjer ne stavkajo, pojasnjujejo, da je strank, ki prihajajo z območja drugih upravnih enot, več kot polovica, v Cerknici celo 75 odstotkov.

STA je objavil seznam upravnih enot, ki ne stavkajo, upravnih enot, ki stavkajo zgolj ob sredah, ter upravnih enot, ki stavkajo vsak dan do preklica.

Upravne enote, ki ne stavkajo

1. Cerknica
2. Dravograd
3. Grosuplje
4. Kamnik
5. Laško
6. Lenart,
7. Ljutomer
8. Piran
9. Radlje ob Dravi
10. Ravne na Koroškem
11. Ribnica
12. Sevnica
13. Sežana
14. Slovenska Bistrica (zamrznitev stavke do 13. septembra)
15. Slovenj Gradec
16. Tolmin
17. Ormož
18. Trbovlje (zamrznitev stavke do 13. septembra)
19. Vrhnika
20. Zagorje ob Savi (zamrznitev stavke do 13. septembra)

Upravne enote, ki stavkajo ob sredah

1. Ajdovščina
2. Črnomelj
3. Ilirska Bistrica
4. Jesenice
5. Kočevje
6. Lendava
7. Mozirje
8. Nova Gorica
9. Radovljica
10. Slovenske Konjice
11. Škofja Loka
12. Trebnje
13. Tržič
14. Velenje

Upravne enote, ki stavkajo vsak delovni dan do preklica

1. Brežice
2. Celje
3. Domžale
4. Gornja Radgona
5. Hrastnik
6. Idrija
7. Izola
8. Koper
9. Kranj
10. Krško
11. Litija
12. Ljubljana
13. Logatec
14. Maribor
15. Metlika
16. Murska Sobota
17. Novo mesto
18. Pesnica
19. Postojna
20. Ptuj
21. Ruše
22. Šentjur pri Celju
23. Šmarje pri Jelšah
24. Žalec

Vir: ministrstvo za javno upravo