V 77. letu starosti je umrl sodnik Sodišča EU Marko Ilešič, poroča 24ur.com. Bil je profesor civilnega prava na Pravni fakulteti v Ljubljani in njen dekan. Po razpadu SFRJ je bil predsednik Nogometne zveze Jugoslavije ter sodnik na pritožbenem razsodišču Uefe in Fife. Leta 2004 je postal sodnik sodišča Evropske unije in to funkcijo opravljal do svoje smrti.

[[image_1_article_67376]]

Ilešič je biil prodekan Pravne fakultete v Ljubljani od 1995 do 2001, nato dekan do 2004. Delal je na Sodišču združenega dela v Ljubljani, bil predsednik Zveze društev pravnikov Slovenije in avtor številnih publikacij.

Aktiven je bil tudi na področju športnega prava, predsedoval je Sodišču združenega dela za telesno kulturo, bil sodnik na pritožbenem razsodišču UEFA in FIFA ter predsednik Nogometne zveze Slovenije in Jugoslavije. Opravljal je tudi vodstvene funkcije v Olimpijskem komiteju Slovenije. Ukvarjal se je tudi z gospodarskim pravom.

Prejel je številna priznanja, vključno z nazivom častnega člana Društva za pomorsko pravo Slovenije in velikim častnim redom za zasluge Italijanske republike, še navaja 24ur.com.