“Ne obstaja prekršek z maskami, zaradi nošenja ali nenošenja maske. Ne obstaja zapoved gibanja z masko, niti prepoved gibanja brez maske. To je samo eno leto trajajoča domneva. Tega pa pravo ne dopušča,” je zapisal ustavni pravnik Andraž Teršek.

Foto: Facebook

Višje sodišče v Kopru je ustavilo postopek zoper moškega, ki mu je bil zaradi neuporabe zaščitne maske izdan plačilni nalog. Odlok, ki določa obvezno nošenje maske, presega napotitev iz zakona o nalezljivih boleznih, ki je podlaga za ta odlok, je odločilo sodišče v sodbi, na katero so opozorili nekateri pravniki na družbenih omrežjih.

Država mora biti s svojimi predpisi pri kaznovanju državljanov natančna, je izpostavilo sodišče v sodbi, ki je že pravnomočna. V primeru omenjenega moškega je vlada nošenje maske povezovala z omejitvami gibanja, samih kršitev pravil o uporabi mask pa ni opredelila kot prekršek, je ugotovilo sodišče.

Vsi, ki so bili oškodovani, lahko tožijo državo

Kot je zapisal ustavni pravnik Andraž Teršek na družbenem omrežju facebook, vsi, ki so bili oglobljeni zaradi nenošenja obrazne maske, lahko zahtevajo vračilo plačane globe.

“Maske v slovenskem pravnem redu – od začetka, do danes – ne obstajajo! Ni jih! Vse globe so NIČNE! Ne obstaja prekršek z maskami, zaradi nošenja ali nenošenja maske. Ne obstaja zapoved gibanja z masko, niti prepoved gibanja brez maske. To je samo eno leto trajajoča DOMNEVA. Tega pa Pravo ne dopušča! Kot ‘trobim’ že eno leto. In to NE VELJA samo za zunanje prostore – velja na splošno in za vse. In dodam: VSI, ki ste bili materialno, finančno in/ali nematerialno, duševno, zdravstveno, oškodovani ZARADI MASK, lahko tožite državo. Seveda pa morate dokazati škodo in dokazati morate, da ste bili oškodovani ZARADI mask (zdaj govorim LE o maskah). Gostinci, trenerji, kozmetičarke…, ne bom našteval – VSI. Nematerialno smo bili, teoretično, oškodovani VSI. Jaz jo bom – tožil državo. Obrnite se na odvetnike in odvetnice,” je zapisal Adraž Teršek.

VSI, ki ste bili materialno, finančno in/ali nematerialno, duševno, zdravstveno, oškodovani ZARADI MASK, lahko tožite državo. Seveda pa morate dokazati škodo in dokazati morate, da ste bili oškodovani ZARADI mask (zdaj govorim LE o maskah). Gostinci, trenerji, kozmetičarke…, ne bom našteval – VSI. Nematerialno smo bili, teoretično, oškodovani VSI.

“Kaj pa bo storilo državno tožilstvo, če bo kaj storilo, kaj bodo storili parlamentarci in parlamentarke (ker premier, nekdanji minister, ki je kategorično odstopil in minister za zdravstvo že samo iz tega naslova “resno in zelo” kršijo ustavo in zakon) – to je pa njihova zadeva. Oblast ni samo pobalinska in nas ne le trpični, ponižuje, straši, žali, ogroža naše zdravje in naša življenja, seveda tudi neverjetno mednarodno sramoti, oblast je tudi totalno opravilno nesposobna. Še ta večer bi morala osramočeno odstopiti,” še dodaja Teršek.