Tujcu se dovoli vstop v Slovenijo le, če predloži dokazilo, ki ni starejše od treh dni, o opravljenem molekularnem laboratorijskem testu, ki potrjuje, da ni okužen z novim koronavirusom.

FOTO: PU Maribor

Na mejnih prehodih z Avstrijo so bile opolnoči v okviru državnih ukrepov za zajezitev širjenja novega koronavirusa vzpostavljene kontrolne točke, kjer preverjajo zdravstveno stanje tujcev, ki vstopajo v Slovenijo. Zaenkrat kaže, da zaradi tega ni težav pri prehajanju meje. Uredili so poseben pas za osebna in tovorna vozila.

“Od pričetka uvedbe preverjanja pogojev do 12. ure še nismo zavrnili vstopa nobenemu potniku,” so za STA povedali na Policijski upravi Maribor, ki pokriva mejne prehode Jurij, Šentilj (starega in avtocestnega) in Trate.

Ni bilo opaziti daljših zastojev

Nadzor se od polnoči izvaja na skupno 13 mejnih prehodih z Avstrijo, veljajo pa enaki pogoji vstopa kot iz Italije. Preverja se le tuje državljane. Na slovenskih in avstrijskih prometnih spletnih portalih danes ni bilo opaziti daljših zastojev na meji. “Trenutno ne prihaja do zastojev,” pravijo tudi na mariborski policijski upravi.

Občasno bi po njihovih ocenah lahko prišlo do krajših zgostitev na avtocestnem mejnem prehodu Šentilj, kjer je tudi frekvenca prometa najvišja. A večjih težav ne pričakujejo.

Podobno je povedal predsednik Sindikata delavcev migrantov Slovenije Mario Fekonja. Delavci migranti so sicer iz tega nadzora izvzeti, zaradi preverjanja ostalih potnikov pa jim danes tudi ni bilo treba dlje časa čakati na mejnih prehodih. “Na Šentilju je bilo po poročanju delavcev migrantov nekaj čakanja, ni pa nekega odstopanja od preteklih dni,” je dejal.

Potrebno potrdilo

Tujcu se dovoli vstop v Slovenijo le, če predloži dokazilo, ki ni starejše od treh dni, o opravljenem molekularnem laboratorijskem testu, ki potrjuje, da ni okužen z novim koronavirusom. Če tega dokazila nima, se oceni njegovo zdravstveno stanje in lahko nadaljuje pot le, če je njegova telesna temperatura nižja od 37,5 stopinje Celzija in ne kaže jasnih znakov okužbe zgornjih dihal, kot so kašelj, kihanje in oteženo dihanje.

Za državljane Slovenije ter osebe s stalnim ali začasnim prebivališčem v Sloveniji omejitev ne velja, prav tako tudi ne za dvolastnike, čezmejne migrante, tovorni promet in humanitarne konvoje.

Tranzit, ki ni dogovorjen s sosednjimi državami, ni dovoljen. Prekinjen je tudi železniški promet med Avstrijo in Slovenijo.

Potnike se sicer preverja tudi v obratni smeri, torej ko prehajajo iz Slovenije v Avstrijo. Avstrija je poostreni režim na meji s Slovenijo uvedla v petek, po besedah Fekonje pa tudi zaradi tega ni večjih težav pri prehajanju meje.