Agencija za varnost prometa (AVP) ob začetku poletnih počitnic začenja nacionalno preventivno akcijo Varno v poletje. Kot so opozorili, se obeta vroč in že delno prazničen konec tedna, zato pričakujejo povečano gostoto prometa, med drugim tudi zaradi del na cesti. Ob tem pozivajo, da v primeru zastojev ne pozabite ustvariti reševalnega pasu. Mednarodne raziskave kažejo, da visoke temperature povečajo tveganje za nesreče. 

Vročina in morebitne nevihte vplivajo na vozne sposobnosti

Visoke temperature, zastoji in spremembe voznih razmer zaradi morebitnih vročinskih neviht ali toče prav tako vplivajo na vozne sposobnosti. Vse to od udeležencev v prometu zahteva večjo previdnost in defenzivno vožnjo. "Počitniška brezskrbnost se ne sme odražati v prometu, prometna pravila in razmere na cesti je treba dosledno upoštevati," so opozorili na AVP.

Kot so navedli, moramo biti še posebej pozorni na najbolj ranljive udeležence na cesti - pešce, kolesarje, voznike e-skirojev, mopediste in motoriste. "Pazite na najmlajše, da bodo v prometu varni, vedno jih pravilno namestite v otroške zadrževalne sisteme, poskrbite za dosledno pripenjanje. V parkiranem in zaprtem vozilu nikdar ne puščajte nikogar, saj lahko hitro pride do toplotnega udara, za kar so še bolj dovzetni otroci, starejši in kronični bolniki," so pozvali v sporočilu za javnost. Pri zunanji temperaturi 32 stopinj Celzija je v vozilu po 20 minutah že 49 stopinj, so opozorili.

Kako visoke temperature vplivajo na prometne nesreče?

Mednarodne raziskave kažejo, da visoke temperature povečajo tveganje za nesreče. V Italiji so ugotovili, da visoke temperature povečajo tveganje prometne nesreče s smrtnim izidom ali poškodbami za 12 odstotkov v primerjavi z običajnimi temperaturami. V Združenih državah Amerike so preučevali razmerje med vročinskimi valovi in številom prometnih nesreč s smrtnim izidom: v dneh med vročinskim valom so ugotovili povečanje števila smrtnih nesreč za 3,4 odstotka, so navedli na AVP.

Med glavnimi razlogi, zakaj visoke temperature povzročijo večjo stopnjo prometnih nesreč, navajajo vpliv vročine na vedenje udeležencev v prometu, na primer zaradi slabšega spanja, zmanjšanega reakcijskega časa in koncentracije ter hitrejšega razdraženja.

Poleg tega vročina poveča tveganje za eksplozijo, še posebej, če je tlak v pnevmatikah nižji od priporočljivega, so pojasnili.

Nasveti za potovanje

Pot dobro organizirajte in načrtujte, preverite delovanje vašega vozila, za kar lahko poskrbite s preventivnim pregledom v servisni delavnici. Preverite stanje na cestah in morebitne cestne zapore. Naredite si načrt potovanja in preverite veljavnost dokumentov, svetujejo na AVP.

Prtljaga naj bo v vozilo zložena pravilno in varno pritrjena, težji kosi naj bodo na dnu, za zadnjo klopjo. Prtljago je treba ustrezno pritrditi oziroma zavarovati, da ob morebitnem trku ne poleti z mesta. Naletna teža mobilnega telefona, ki tehta 200 gramov, je pri trku vozila s hitrostjo 50 kilometrov na uro kar pet do šest kilogramov. Če nas med trkom zadane, lahko po opozorilu AVP dobimo resne poškodbe.

Ustrezno pospravljeni predmeti med vožnjo so tako za varnost voznika in potnikov nujni. Zagotovite dobro preglednost skozi vsa okna in ogledala. Ker bo vozilo zaradi prtljage dodatno obteženo, pred odhodom preverite ustreznost tlaka v pnevmatikah. Poskrbite za zadostne količine vode za vse potnike v vozilu. Preden se odpeljete, preverite pravilno in dosledno pripetost vseh potnikov in uporabo otroških zadrževalnih sistemov.

"Med vožnjo bodite strpni, prilagodite hitrost vožnje razmeram na cesti in ravnajte defenzivno, vzdržujte ustrezno varnostno razdaljo. Ne uporabljate mobilnega telefona in vozite trezni," so pozvali po poročanju STA.