Leta 1991 smo se odločili za pot samostojnosti, bodimo ponosni na to, kar smo dosegli, je ob dnevu državnosti poudaril premier Robert Golob. Vse, kar smo v tem času dosegli, se prepleta v uspešno zgodbo, kljub temu, da nismo velika velika država, pa dokazujemo, da lahko tekmujemo z velikimi vizijami. "In vedno lahko sežemo še više," je prepričan.

Plete se uspešna zgodba

Premier Golob je v poslanici ob dnevu državnosti spomnil, da mineva 33 let, odkar smo se Slovenci namenili po poti državnosti. "Naredili smo korak, ki ni bil brez tveganja, a bili smo pogumni in odločeni, da želimo živeti drugače. V svobodni družbi, ki bo temeljila na človekovih pravicah, vladavini prava, predvsem pa na solidarnosti in medsebojnem spoštovanju," je poudaril predsednik vlade. Ob tem je državljane pozval, naj praznujejo ponosno, saj se zadnjih 33 let plete uspešna zgodba. Ugled Slovenije v mednarodni skupnosti raste, kar med drugim dokazujeta nestalno članstvo v Varnostnem svetu ZN ter vloga države pri mirovnih prizadevanjih v Evropi in na Bližnjem vzhodu, je prepričan. Po navedbah premierja je Slovenija prepoznavna tudi po svoji zavezanosti trajnostnemu razvoju, ohranjanju narave in turistični odličnosti, med njenimi uspehi pa je naštel tudi varno življenje v Sloveniji, stabilno gospodarsko rast, nizko raven inflacije in brezposelnosti ter dvig pokojnin in minimalne plače v času njegove vlade. Smo družba znanja, vrstijo se tuje naložbe z visoko dodano vrednostjo, je dodal. "A država niso le številke - gradimo jo ljudje," je zapisal in izpostavil tudi številne dosežke slovenskih športnikov, umetnikov in znanstvenikov.

Premier Golob je tako prepričan, da četudi Slovenija ni velika država po številu prebivalcev, vedno znova dokazuje, da lahko tekmuje z velikimi, izjemnimi vizijami. Sežemo lahko tudi v vesolje, je ob tem izpostavil premier in spomnil, da je Slovenija nedavno postala polnopravna članica Evropske vesoljske agencije, kar je po njegovih zagotovilih slovenskim podjetjem in raziskovalnim ustanovam odprlo nova prostranstva mednarodnega sodelovanja, Slovenija pa bo svoj pečat odslej pustila tudi onkraj našega planeta. "Vse to me navdaja s ponosom in zavedanjem, da smo skupnost, ki se ne boji izzivov," je zapisal v poslanici.

Danes svoja vrata odpira predsedniška palača

Večina slovesnosti in osrednja državna proslava so potekale že v ponedeljek, danes pa svoja vrata odpira tudi predsedniška palača, kjer bo obiskovalce pozdravila predsednica republike Nataša Pirc Musar. Obiskovalci predsedniške palače si bodo ob današnjem dnevu odprtih vrat lahko pod strokovnim vodstvom uslužbencev protokola ogledali delovne in protokolarne prostore urada predsednice republike. V počastitev državnega praznika bo pred predsedniško palačo med 9. in 16. uro postrojena častna straža garde Slovenske vojske. Pirc Musar pa bo dopoldne na ljubljanskih Žalah položila tudi venec pri Pomniku padlim v vojni za Slovenijo '91.

 

Slovenija je sicer dan državnosti že v ponedeljek obeležila s številnimi slovesnosti, vrhunec prireditev je bila tudi letos osrednja državna proslava na Kongresnem trgu v Ljubljani. Zbrane je nagovorila predsednica Pirc Musar, ki je ob tem spomnila, da časi pred osamosvojitvijo niso bili lahki, a smo znali videti svetlo prihodnost. Zdaj so na obzorju temni oblaki, nanje moramo biti pripravljeni, a prebrodimo jih lahko le skupaj. Zato moramo vsak dan dokazovati, da smo skupnost, je pozvala. Na slavnostnih sejah sta se sestala tudi državni zbor in državni svet.

Kaj obeležujemo z dnevom državnosti?

Z dnevom državnosti, ki je tudi dela prost dan, obeležujemo dogodke pred 33 leti, ko je takratna slovenska skupščina 25. junija 1991 po nekajletnih prizadevanjih sprejela ključne dokumente za odcepitev Slovenije od takratne Socialistične federativne republike Jugoslavije (SFRJ) in nastanek samostojne države Slovenije - Temeljno ustavno listino o samostojni in neodvisni Republiki Sloveniji, ustavni zakon za njeno izvedbo in Deklaracijo o neodvisnosti. Slovenija je svojo samostojnost in neodvisnost slovesno razglasila dan po sprejetju ključnih dokumentov, 26. junija 1991, na Trgu republike v Ljubljani, kjer je tedaj zaplapola tudi slovenska zastava.

Dan državnosti naj bo tako simbol skupnega navdušenja nad ustvarjanjem priložnosti in sprejemanjem modrih odločitev za boljši svet, je pozval in državljanom ob državnem prazniku zaželel miru in blaginje. "Uspehi, ki plemenitijo našo državo, pa naj nam služijo kot navdih za vse, kar lahko dosežemo skupaj. Srečno, Slovenija, in lepo praznuj!" je poslanico ob dnevu državnosti sklenil premier Golob, piše STA.