Na današnji tiskovni konferenci o aktualnem stanju glede covida-19 je minister za zdravje Janez Poklukar uvodoma orisal projekcije, kakšno bo stanje jeseni. “Epidemijo imamo lahko pod nadzorom le, če se čim hitreje precepimo in reprodukcijsko število ohranimo čim nižje oziroma pod 1,4,” je dejal minister. Poudaril je, da se je v zadnjih dneh število hospitalizacij covidnih pacientov podvojilo.

“V zdravstvu se po svojih najboljših močeh pripravljamo na izjemno težko jesen. Kapacitete v zdravstvu niso neskončne,” je dejal zdravstveni minister.

S ponedeljkom nova pravila

V odgovor na poslabševanje epidemiološke situacije je slovenska vlada danes, 4. septembra 2021, dopoldan na dopisni seji sprejela nov odlok. V veljavo bo stopil s ponedeljkom, 6. septembra 2021. Minister je dejal: “Ker pa je časa za pripravo na to malo, pričakujemo, da se bo odlok uveljavil postopno prek naslednjega tedna in da ga bomo začeli izvajati v naslednjih sedmih dneh.”

Nov odlok prinaša razširitev PCT pogoja na številne dejavnosti, kjer doslej ni bil obvezen. Pogoj PCT bodo morale izpolnjevati vse osebe, ki pri opravljanju dela prihajajo v neposreden stik z drugimi osebami oziroma so udeležene v okoljih ali dejavnostih, kjer obstaja neposredna nevarnost za izbruh okužbe.

Omejitve PCT ne veljajo v primerih nujne oskrbe, zagotavljanja javnega reda in varnosti, medicinske pomoči ter zaščite in reševanja.

Vir: Vlada Republike Slovenije, Twitter

Po novem bo štelo tudi samotestiranje

Za opravljanje dela kot pogoj testiranja po ministrovih besedah šteje tudi testiranje s hitrimi antigenskimi testi za samotestiranje. Osebam, ki ne izpolnjujejo pogoja PCT, se ne dovoli uporaba storitve ali udeležba oziroma prisotnost pri izvajanju dejavnosti, je povedal Poklukar.

Otrokom do 6. leta starosti mask ne bo treba nositi

Zaščitne maske bodo obvezne v vseh zaprtih javnih prostorih, pa tudi na odprtih javnih krajih, kjer ni mogoče zagotoviti medsebojne razdalje najmanj 1,5 metra. Uporaba maske ne bo obvezna tam, kjer se izvaja preverjanje pogoja PCT.

Vir: Vlada Republike Slovenije, Twitter