Služba za notranjo revizijo na pravosodnem ministrstvu je 14. junija končala revizijo nakupa stavbe na Litijski, so za STA potrdili na ministrstvu. Vodja službe Suzana Hötzl jo je predala aktualni ministrici Andreji Katič in vršilki dolžnosti generalnega sekretarja Saši Renko. Vsebino revizije bodo komentirali v tem tednu, so napovedali.

Švarc Pipanova, Boštjančič in Golob naj bi nezakonito prerazporedili sredstva iz proračunske postavke

Spletni portal 24ur, ki je poročilo pridobil neuradno, navaja, da poročilo "zelo močno obremenjuje takratno ministrico za pravosodje Dominiko Švarc Pipan, ministra za finance Klemna Boštjančiča in predsednika vlade Roberta Goloba". Revizija po poročanju portala navaja, da so "nezakonito prerazporedili sredstva iz proračunske postavke".

Ministrica Švarc Pipan je kljub pomanjkanju sredstev v proračunu vztrajala pri nakupu in podrejenim naročila iskanje virov znotraj proračuna. Poleg tega je bila stavba kupljena brez predhodne cenitve, ki je kasneje pokazala, da je bila vredna 1,7 milijona evrov manj od plačane kupnine.

Poročilo razkriva tudi, da je bila prodajna pogodba slabo pripravljena in je močno odstopala od primerljivih pogodb. Plačilo celotne kupnine je bilo zahtevano v izjemno kratkem roku, brez ustreznih zavarovanj, kar je povzročilo tveganja za državni proračun. Strokovni sodelavci pravosodnega ministrstva so kljub opozorilom izpeljali postopek v nenormalnih časovnih okvirih.

Revizija zaključuje, da so ministri s svojimi dejanji kršili zakonodajo in tveganja prenesli na državni proračun, kar je privedlo do velike premoženjske škode, še navaja 24ur.

Vlada je za nakup pravosodne stavbe na Litijski cesti v Ljubljani konec decembra lani zagotovila 7,7 milijonov, od tega je ministrstvo za pravosodje iz splošne proračunske rezerve zagotovilo 6,5 milijona evrov.

Ministrstvo pred nakupom ni naročilo svoje preverbe cene stavbe, ampak je sprejelo cenitev, ki jo je naročil in plačal prodajalec, podjetnik Sebastjan Vežnaver. Slednji je zanjo leta 2020 odštel 1,7 milijona evrov, sodna cenilka gradbene stroke in nepremičnin pa je stavbo, preden jo je kupil Vežnaver, ocenila na 2,9 milijona evrov. Cenitev stavbe, ki jo je naročilo državno odvetništvo, je aprila sicer pokazala, da je tržna ocenjena vrednost stavbe na dan sklenitve kupoprodajne pogodbe znašala šest milijonov evrov.

Nakup stavbe na Litijski preverja tudi Nacionalni preiskovalni urad. Zlorabe položaja pri poslu je osumljenih 13 ljudi, protipravna premoženjska korist, ki je nastala s storitvijo kaznivega dejanja, pa po navedbah urada znaša najmanj 3,4 milijona evrov.

Švarc Pipanova: "Gre za absurd"

Nekdanja ministrica Dominika Švarc Pipan, ki je zaradi dogajanja v zvezi z nakupom na Litijski februarja ponudila odstop, je za STA pojasnila, da se bo na vse očitke iz revizije sistematično odzvala, ko se bo z njim seznanila. Poročila namreč ni niti prejela niti bila v zvezi z njim kontaktirana, čeprav je bila oseba v postopku revidiranja. Zahtevala ga je od ministrice Katič in od revizorke, ki pa je po navedbah Švarc Pipan to zahtevo zavrnila s pojasnilom, da Švarc Pipan ni več zaposlena na ministrstvu. "Gre za absurd," je poudarila.

Švarc Pipan je še pojasnila, da je notranjo revizijo nakupa zahtevala januarja, pri čemer ji je zdaj že nekdanji generalni sekretar Uroš Gojkovič zatrjeval, da ta že poteka. Izkazalo se je, da to ne drži in da na ministrstvu niso pripravili dokumentacije, na podlagi katere bi lahko revizijo odredila. Navedla je, da je zahtevala razpis za zunanjo revizijo, a zaradi izteka mandata ta ni bila odrejena, po njenih informacijah pa je tudi novo vodstvo ministrstva ni odredilo, poroča STA.

"Okvir, ki ga poskuša postaviti ta dobro organizirana družba, ki je na ministrstvo pripeljala tudi dotično revizorko, je, da smo krivi mi, ki smo zagotovili sredstva, ne tisti, ki so nas, odločevalce, zavedli s prevaro, prirejeno in ponarejeno dokumentacijo, vključno z dokazano ponarejeno energetsko izkaznico," je še zapisala v odzivu. "To je bistvo - vsa dokumentacija projekta, ki so jo pripravili na sekretariatu pod vodstvom Gojkoviča, je prirejena," je poudarila. Meni še, da gre za preusmerjanje pozornosti tistih, ki so uradno osumljeni in jih Nacionalni preiskovalni urad v tej zadevi tudi preiskuje.