Podjetje Hofer je iz prodaje odpoklicalo izdelek presne kroglice sliva in marelica s kakavovim polnilom (144 g) proizvajalca Agranela AS d.o.o. Izdelek je bil odpoklican, saj je bila pri enem od rednih preverjanj kakovosti ugotovljena presežena vsebnost ohratoksina A. Lot izdelka je 7004, rok uporabe pa 1. december 2024.

Podjetje Hofer kupce prosi, da izdelek vrnejo na mesto nakupa, kjer jim bodo povrnili stroške. Če to ni mogoče, pa naj ga zavržejo, so še sporočili iz podjetja.

Ohratoksin A je strupena snov, ki jo proizvajajo glive, ki rastejo na plesnivih žitih in rastlinah. Uživanje ohratoksina A lahko povzroči akutne ali kronične zdravstvene težave. Akutni simptomi vključujejo slabost, bruhanje, drisko in bolečine v trebuhu. Kronična izpostavljenost lahko poškoduje jetra in ledvice ter poveča tveganje za nastanek raka.

Raven ohratoksina A v izdelku ni bila izjemno visoka, a je podjetje iz previdnostnih razlogov odpoklicalo celoten lot izdelka. Nevarnost uživanja izdelka ni velika, če ga niste zaužili v velikih količinah, a nadaljnjo uživanje je odsvetovano.