Agencija Republike Slovenije za okolje (ARSO) napoveduje vročinski val, ki bo Slovenijo zajel do sobote, 22. junija. Vročina bo najhujša v petek, ko se bodo temperature lahko povzpele do 37 stopinj Celzija.

Dobra novica za vse, ki ne marate sopare

"Dolgo smo čakali, zdaj ga imamo – območje visokega zračnega tlaka in bolj stabilno suho vreme. Koliko časa bo trajalo? Verjetno do sobote, čeprav bo lahko v hribih predvsem na severu Slovenije že v četrtek ali petek kakšna popoldanska ploha ali nevihta," napovedujejo meteorologi na ARSO.

Območje visokega zračnega tlaka ima težišče nad srednjo in jugovzhodno Evropo ter nad osrednjim delom Sredozemlja. V višinah se počasi krepi jugozahodni zračni tok. Najmočnejši vetrovi bodo v sredo, ko bo jugozahodnik zapihal tudi po nižinah. S seboj bo prinesel saharsko puščavski prah, temperature pa se bodo na 1500 metrih povzpele do 20 stopinj Celzija. To bo omogočilo, da se bodo temperature pri tleh, predvsem na vzhodu, v sredo dvignile do 35 stopinj Celzija, v petek pa se bodo lahko povzpele celo do 37 stopinj.

Če ne marate vročine in predvsem sopare, vas bo morda razveselila napoved, da bo prvi vročinski val letos prinesel vroče, a ne soparno vreme, saj se bo zračna masa počasi sušila. To pomeni, da bo vročino lažje prenašati.

Vroče bo torej od torka, še zlasti pa od srede do petka – morda bo tudi še v soboto kje malo nad 30 °C. Imeli bomo vsaj štiri zaporedne vroče dni. Višek vročine bo v petek. Prvi vročinski val letos bo prinesel vroče, a ne soparno vreme, saj se bo zračna masa počasi sušila. Tudi jutra bodo topla, v petek zjutraj se ponekod temperature ne bodo spustile pod 20 stopinj Celzija.

Vročinskega valu bo hitro konec, sledile bodo nevihte

Tako topel oz. še malo toplejši zrak bo nad našimi kraji do sobote, ko nas bo dosegla vremenska motnja in prekinila niz visokih temperatur, prinesla pa nam bo tudi bolj vlažno in zato nestabilno zračno maso. Vreme se bo tako začelo zapletati prav ob koncu tedna, ne vemo pa še zagotovo, ali bo le nekaj popoldanskih neviht ali še kaj več, še opozarjajo na ARSO.

Do konca junija ni verjetno, da bi se vročina vrnila, čeprav so kakšni dnevi z okoli 30 stopinjami Celzija možni.