Vremenski portal Ciklon.si napoveduje, da bi lahko bilo v tem primeru nad Severno Afriko hladneje kot nad Evropo.

Kljub temu, da so Slovenijo zadnjih nekaj dni zajele padavine, ne bo to prav ni pomagalo proti suši. Kot je portal Ciklon,si zapisal na sojem Facebook profilu, nas visoke temperature še čakajo. “Julij bo še nekoliko bolj vroč kot je kazalo na začetku junija. V večjem delu Srednje in Zahodne Evrope bo odklon med 1 °C in 3 °C. Tudi avgust bi imel na področju Alp in Balkana podoben odklon. Če se bo to zgodilo, bo to najbolj vroče poletje v zgodovini meritev. Kljub prehodni ohladitvi, ki nas čaka od jutri naprej se po 13. oz. 14. juliju obeta občuten dvig temperatur,” poročajo.

Temperature se bodo lahko povzpele čez 40 stopinj Celzija

Preden se bo ozračje ponovno ogrelo, nas čakajo bolj prijazne temperature. “Ponedeljek bo verjetno tudi najhladnejši dan, saj temperatura večinoma ne bo dosegla +25 °C, razen na Primorskem. Zaradi nizkih temperatur rosišča bo tudi zjutraj bistveno hladneje in bo v tem obdobju večinoma okoli 15 °C ali manj, razen na Primorskem in na območju Ljubljane,” poroča portal Ciklon.si

Po bolj prijaznem obdobju bodo temperature ponovno narasle. Po 13. juliju se namreč obeta nov vročinski val, ki bo verjetno dolgotrajnejši. “Po najhujšem scenariju bi lahko imeli več kot 40 stopinj Celzija, če bo višinsko jedro ostalo dalj časa nad Sredozemljem in se začelo pomikati ob obalah Libije proti Maroku,” opozarja portal.

V tem primeru bo nad Severno Afriko hladneje kot nad Evropo.

Vroč afriški greben naj bi se okoli 18. julija razširil tudi nad območje Alp s temperaturami med 22 in 26 stopinj Celzija, kar bo v prizemlju pripeljalo do temperatur okoli 40 stopinj Celzija.

Jutri bo sicer deloma sončno s spremenljivo oblačnostjo, ki bo najpogostejša na vzhodu. Lahko bo zapadla tudi kakšna kaplja dežja. Pihal bo severni veter, ki bo ponekod okrepljen, na Primorskem pa bo pihala večinoma šibka burja. Najvišje temperature bodo med 21 in 25 stopinj Celzija, na Primorskem do 30 stopinj Celzija.