Ta teden v osrednjih dnevnih rubrikah o reševanju mačk, brezposelnih, socialni pomoči, neželenih učinkih zdravil, mladih raziskovalcih, zapornih kaznih in pripravah vozila na letošnjo zimo.

Ta teden v osrednjih dnevnih rubrikah o reševanju mačk, brezposelnih, socialni pomoči, neželenih učinkih zdravil, mladih raziskovalcih, zapornih kaznih in priprave vozila na letošnjo zimo.

DNEVNA: Kako rešiti več sto mačk, Mariborčanki to dobro uspeva

Mariborčanka Nadja Kananović nam je opisala, kako poteka njen vsakdan in pomoč mucam: »Večkrat dobim od mojih Štajercev kakšen paket mačje hrane po pošti, za kar sem zelo hvaležna. Štajerci smo tako in tako legende. Tudi, če nimamo ogromno, damo.«

DNEVNA: Na območju Maribora več kot 11 tisoč brezposelnih: »Dela ni, stroški ostajajo. Stiske postajajo prevelike«

Brezposelnost se povečuje iz meseca v mesec. Zaradi strahu pred izgubo službe mnogi ne ukrepajo zaradi kršitev. Govorili smo z Mariborčani, ki so v teh mesecih ostali brez zaposlitve. »Stroški so ogromni. Najem stanovanja in stroški nas mesečno stanejo najmanj 600 evrov, kjer je šele hrana in ostali stroški, ki ostajajo. Bojim se, da bodo stiske nekaterih prevelike.«

DNEVNA: “Socialna pomoč ne sme biti reden prihodek zdravih, za delo sposobnih ljudi”

“Za občutek pravičnosti v družbi ni dobro, če nekdo izkorišča pomoč na račun nekoga, ki se preživlja z delom svojih rok. Urediti bo treba razmerje med plačami in socialnimi transferji tako, da bodo ljudje motivirani za delo,” poudarjajo na ministrstvu za delo.

DNEVNA: Vse več poročanj o domnevnih neželenih učinkih zdravil

Bolniki, pa tudi zdravniki in farmacevti vse pogosteje poročajo o domnevnih neželenih stranskih učinkih zdravil, pri čemer so največkrat izpostavili zdravila za zdravljenje raka in zdravila za zdravljenje sladkorne bolezni. Med zdravniki so poročila najpogosteje oddali pediatri, med prejetimi poročili pa jih je tretjina vključevala vsaj en neželeni učinek, ki je bil ocenjen kot resen.

DNEVNA: Mladi raziskovalci naj bodo pogumni, radovedni, vedoželjni in resnicoljubni

Javno agencijo za raziskovalno dejavnost bo naslednjih pet let vodil dr. Robert Repnik, prodekan mariborske Fakultete za naravoslovje in matematiko. Svojo pozornost bo usmerjal v poenostavitve in digitalizacijo procesov. Odgovoril je na vprašanja glede financiranja raziskovalnih programov v času covida-19, o programu Mladi raziskovalci, o projektu ciljnih raziskovalnih programov, …

DNEVNA: Zaradi epidemije možna tudi prekinitev zaporne kazni in predčasen izpust iz zapora

Zaprte osebe vedo vse o zapori, ki je precej bolj neusmiljena kot izkušnja »ostati doma«. Na podlagi PKP5 so bili sprejeti tudi ukrepi za sproščanje prezasedenosti zaporov kot so prekinitev zaporne kazni, predčasni odpust s prestajanja kazni zapora, sodišča pa obsojencev začasno ne pozivajo na nastop kazni.

DNEVNA: Kako pa letos svoje vozilo pripravimo na zimo?

Ena izmed izjem odloka, ki dovoljuje prehajanje občinskih meja, je obisk vulkanizerja. V teh dneh je bilo namreč zaradi zakonsko določenega 15. novembra nujno zamenjati letne pnevmatike z zimskimi, a je bil obisk letos manjši. Učinkovita priprava vozila na zimo pa poleg “zimske obutve” terja še nekaj dodatnega dela.