V prostorih Pomurskega sejma v Gornji Radgoni so danes izvršni direktor Pomurskega sejma Boris Nicolas Erjavec in predstavnici strokovnih ocenjevalnih komisij Tatjana Šubic ter Barbara Povše predstavili rezultate mednarodnih ocenjevanj kakovosti (45. mednarodnega ocenjevanja mesa in mesnih izdelkov, 38. mednarodnega ocenjevanja mleka in mlečnih izdelkov in 28. mednarodnega ocenjevanja sokov, brezalkoholnih pijač in embaliranih vod), ki so potekala pod okriljem 62. mednarodnega kmetijsko-živilskega sejma Agra, ki bo letos od 24. do 29. avgusta.

Meso in mesni izdelki so prejeli 23 šampionskih naslovov

Od 22. do 24. maja ter 12. in 13. junija je potekalo 45. mednarodno ocenjevanje kakovosti mesa in mesnih izdelkov (mesni izdelki - kategorija A, B, C ter meso in mesni pripravki - kategorija D). Sodelovalo je 44 podjetij s 505 izdelki, po večini so to bila podjetja iz Slovenije, 2 pa sta bili tudi iz Hrvaške. Strokovna komisija je izdelke nagradila z 23 šampionskimi naslovi, z eno veliko zlato medaljo, 94 zlatimi medaljami, 53 zlatimi medaljami za tržno ponudbo, 211 srebrnimi, 64 srebrnimi medaljami za tržno ponudbo, z 34 bronastimi ter z 11 bronastimi medaljami za tržno ponudbo. Z nazivom "Šampion kakovosti" so bili nagrajeni izdelki, ki so tri leta zapored dobili zlato medaljo.

[[image_7_article_67329]]

Mesarija gostinstvo Lečnik, Tomislav Lečnik s.p. je prejel veliko zlato medaljo za izdelek Jetrni cmoki v skupini 05 - Drugi izdelki.  

Priznanje za inovatorstvo (kategorija B) je prejela Koka d.o.o. Industrija mesa Varaždin. Priznanje za varovalne mesnine (kategorija C) je prejela Perutnina Ptuj d.o.o. Celjske mesnine d.o.o. so prejele priznanje za tržno ponudbo mesa, posebno priznananje v letu 2024 za hrenovke iz vseh vrst mesa pa je prejel izdelek Poli cocktail hrenovka, Perutnina Ptuj d.o.o.

[[image_3_article_67329]]

"Tudi letos je nagrajen zelo visok delež vzorcev, ki je podoben kot v preteklem letu in kaže na to, da proizvajalci za ocenjevanje odberejo le najboljše izdelke. Med standardnimi izdelki so podeljena naslednja priznanja: 16 šampionov kakovosti, ki so že tretje leto zapored ocenjeni za najvišjo kakovost (zlata medalja). Takim izdelkom kupec lahko zaupa, saj so to šampioni resnično trajne kakovosti," je povedala Tatjana Šubic, članica ocenjevalne komisije.

Mlečne izdelke je komisija nagradila z 10 šampionskimi naslovi 

Od 28. do 31. maja 2024 je na Pomurskem sejmu v Gornji Radgoni potekalo 38. mednarodno ocenjevanje mleka in mlečnih izdelkov. Sodelovalo je 26 podjetij iz Slovenije, Hrvaške in iz Avstrije, s 174 izdelki. Strokovna komisija je izdelke nagradila z 10 šampionskimi naslovi, z 42 velikimi zlatimi medaljami, 27 zlatimi medaljami, 63 srebrnimi medaljami ter s 27 bronastimi medaljami. Tudi v tej kategoriji so bili z naslovom "Šampion kakovosti" nagrajeni izdelki, ki so tri leta zaporedoma dobili veliko zlato medaljo in so v svoji skupini po številu točk dosegli najmanj tretji rezultat.

[[image_6_article_67329]]

Priznanje za doseženo izjemo kakovost je komisija soglasno podelila celotnemu programu ocenjenih izdelkov proizvajalca Kärntnermilch reg. Gen.m.b.H. iz Avstrije. "Mlekarna, ki se ponaša s skoraj 100-letno tradicijo (ustanovljena 1928), je s svojimi izdelki trenutno vodilna na koroškem tržišču. Tudi dolgoletna tradicija ni uspavala mlekarne oz. njenih mlekarjev, ampak še vedno, vsako leto, s svojimi izdelki sodelujejo na mednarodnem ocenjevanju v Gornji Radgoni. Ni jim izpod časti, da kljub tradiciji še vedno preverjajo kakovost svojih izdelkov na tako priznanih ocenjevanjih kot je AGRA. Dobro se zavedajo visokega nivoja ocenjevanja, strokovnosti, doslednosti in korektnosti ocenjevalne komisije, ker si želijo odkritega in poštenega mnenja. In mnenje komisije vsakič znova opisuje njihove izdelke v superlativih. Negujejo tisto, kar je dobro, ohranjajo preizkušeno, pristno, ne hlepijo po "plehkih" novotarijah. Ostajajo zvesti sami sebi," je v imenu ocenjevalne komisije pojasnil izvršni direktor Pomurskega sejma Boris Nicolas Erjavec

[[image_1_article_67329]]

Pri tem pa je dodal, da je bil že četrto leto zapored velik delež vzorcev iz skupine sladoledov in zamrznjenih desertov, saj so tudi letos ti izdelki predstavljali približno 1/3 vseh izdelkov. "Naj poudarimo, da se v skupini "drugi mlečni izdelki" vsako leto znajdejo zanimivi in kvalitetni izdelki. To dokazuje inovativnost in možnost uporabe mleka in mlečnih izdelkov v drugih živilskih izdelkih," je dejal.

V okviru ocenjevanja sokov, brezalkoholnih pijač in embaliranih vod so podelili 2 šampionska naslova

[[image_2_article_67329]]

10. in 11. junija je na Pomurskem sejmu v Gornji Radgoni potekalo 28. mednarodno ocenjevanje sokov, brezalkoholnih pijač in embaliranih vod. Sodelovalo je 32 podjetij iz Slovenije, Hrvaške in Madžarske, s skupno 97 izdelki. Strokovna komisija je omenjene izdelke nagradila z 2 šampionskima naslovoma, s 17 velikimi zlatimi medaljami, 34 zlatimi medaljami, 35 srebrnimi medaljami ter z 8 bronastimi medaljami. Tudi v tej kategoriji so bili z naslovom "Šampion kakovosti" nagrajeni izdelki, ki so tri leta zaporedoma dobili veliko zlato medaljo in so v svoji skupini po številu točk dosegli najmanj tretji rezultat.

Šampionsko priznanje sta dosegla izdelka s trikratno zaporedno veliko zlato medaljo: Rastlinski napitek PlanaPlus – kokos, Pomurske mlekarne d.d. in Rastlinski napitek PlanaPlus – ove, prav tako Pomurske mlekarne d.d. 

[[image_4_article_67329]]

"Tudi letos smo ocenjevali izdelke iz različnih kategorij, kot so sadni sokovi in nektarji, sirupi, pijače in embalirane vode. Velik delež sokov in nektarjev še vedno predstavljajo jabolčni sokovi in sokovi iz aronije. Ocenili smo širok nabor pijač in gaziranih pijač z različnimi vsebnostmi sladkorja oz. z dodatkom sladil, pri katerih je potrebno izpostaviti paleto všečnih kombinacij okusov. Podobna raznolikost je bila opazna tudi pri kategoriji sirupov. Potrdili smo kakovost različnih vrst embaliranih vod in vod z okusom. Poleg tega je potrebno omeniti tudi ponudbo atraktivnih energijskih pijač in kvalitetnih rastlinskih napitkov, med katerimi smo letos nagradili tudi dva šampiona kakovosti," je povedala članica ocenjevalne komisije dr. Majda Barbara Povše.  

Za naslov 40. Slovenski oskar za embalažo se poteguje 5 izdelkov 

Junija je v Gornji Radgoni v organizaciji Pomurskega sejma in pod pokroviteljstvom Gospodarske zbornice Slovenije potekalo jubilejno strokovno ocenjevanje 40. Slovenski oskar za embalažo. Na natečaju je sodelovalo 8 prijaviteljev s trinajstimi modeli embalaže.

[[image_5_article_67329]]

Razglasitev končnih rezultatov natečaja Slovenski oskar za embalažo 2024 bo v ponedeljek, 26. avgusta 2024 na 62. mednarodnem kmetijsko-živilskem sejmu AGRA v Gornji Radgoni. Vsi sodelujoči izdelki bodo predstavljeni na posebni razstavi. 

Ocenjevanja se nadaljujejo

Dosežen je polčas ocenjevanj, le-ta pa se nadaljujejo še vse do začetka sejma.

Kakovost bodo do začetka najavljala še:

  • 50. odprto državno ocenjevanje vin “Vino Slovenija Gornja Radgona”,
  • 14. odprto državno ocenjevanje BIO vin 8. – 12. julij 2024
  • 5. mednarodno ocenjevanje medenih pijač 12. julij 2024 23. ocenjevanje medu z mednarodno udeležbo 7. avgust 2024
  • 42. mednarodno ocenjevanje kmetijske mehanizacije in opreme 22. – 23. avgust 2024

Priznanja in medalje pa bodo podeljene na 62. mednarodnem kmetijsko-živilskem sejmu AGRA od 24. do 29. avgusta v Gornji Radgoni.