V mariborski regiji so uradno potrdili prvi primer južnoafriške različice novega koronavirusa v Sloveniji.

Danes smo v Sloveniji potrdili prvi primer južnoafriškega seva novega koronavirusa, je potrdil minister za zdravje Janez Poklukar. Obolela oseba je bila odkrita v mariborski regiji po povratku iz Afrike. Epidemiološka služba iz terena je ugotovila vse visokorizične kontakte in s tem štiri osebe napotila na testiranje, deset oseb je napotila v karanteno. Dve osebi, ki sta se s prvo osebo vrnili iz Afrike, sta oboleli, najverjetneje imata tudi ti osebi južnoafriški sev.

Previdnostni ukrepi, epidemije še ni konec

“Iz previdnostnih razlogov smo se z Nacionalnim laboratorijem in Inštitutom za mikrobiologijo dogovorili, da bomo iz področja mariborske regije, namesto dosedanjih 10 % pozitivnih testov, tedensko sekvencionirali 30 %. Gre za previdnostni ukrep. Današnji primer kaže na to, da epidemije ni konec. Kaže na to, da pomladansko rajanje, ki ga gledam po mestnih ulicah ni najboljši zgled situacije, v kateri smo se znašli, zato še naprej vsem apel, da izvajamo osnovne ukrepe,” je dodal minister.

Nosimo maske, držimo distanco, zračimo prostore, razkužujemo roke in v primeru, da zbolimo, se umaknimo v samoizolacijo oz. če smo v visokorizičnem kontaktu, se umaknimo v karanteno, je še izpostavil. Epidemiološka služba zagotavlja, da je na terenu opravljeno vse, da so detektirani vsi visokorizični kontakti, zato zaenkrat dodatni ukrepi niso potrebni.