Včeraj smo imeli v večini Slovenije vroč dan, razen na Primorskem in Gorenjskem, kjer se je ustavila najvišja temperatura pod 30 °C. Jugozahodni veter oz. jugo iz morja nad celino prinaša hladnejši zrak, medtem ko ima na vzhodu "fenski učinek", zato so bile tam izmerjene najvišje temperature, v Črnomlju 33,1 °C.

Danes so temperature ob enakem času kot včeraj v povprečju za več kot 2 stopinji višje, zato lahko pričakujemo za 2 ali celo 3 stopinje višje najvišje vrednosti. Če se je včeraj v Ljubljani ustavilo pri točno 30,0 °C (prvi vroč dan letos) lahko danes pričakujemo tmax čez 32 °C, piše Gregor Skok za portal Ciklon.si.

Obeti

Jutri bo večinoma sončno s precej koprenaste visoke oblačnosti, zjutraj in dopoldne bo pihal veter vzhodnih smeri, najvišje temperature bodo med 27 °C in 32 °C. V petek bo deloma sončno s precej spremenljive oblačnosti, v zraku bo precej puščavskega peska, proti večeru lahko nastajajo zlasti na severu krajevne plohe in nevihte, pihal bo jugozahodni veter, najvišje temperature bodo med 31 °C in 36 °C. V soboto bo večinoma sončno in manj vroče, popoldne in zvečer bodo nastale krajevne plohe in nevihte, pihal bo severovzhodni veter, na Primorskem šibka burja, najvišje temperature bodo med 26 °C in 31 °C. V nedeljo bo deloma sončno, čez dan in popoldne pa spremenljivo oblačno, pojavljale se bodo krajevne plohe in nevihte, pihal bo severovzhodni veter, na Primorskem šibka do zmerna burja, najvišje temperature bodo med 23 °C in 28 °C. V ponedeljek bo deloma sončno z občasno spremenljivo oblačnostjo, pojavljale se bodo krajevne plohe in nevihte, pihal bo severovzhodni veter, na Primorskem zmerna burja, najvišje temperature bodo med 22 °C in 27 °C.

Pozor: Napovedi do 5 dni so zanesljive, potem pa se zanesljivost napovedi vsak dan zmanjšuje.

Obeti za sosednje pokrajine

Danes bo čez Nemčijo, Poljsko, Belorusijo in naprej proti severovzhodu potovala vremenska fronta. Njen vpliv bomo čutili v obliki vetra, saj bo v noči na četrtek zlasti na severovzhodu zapihal severni veter, ki bo zjutraj in dopoldne obrnil v severovzhodno oz vzhodno smer in počasi slabel. To bo nekoliko znižalo najvišje temperature za jutrišnji dan, zato bo dve do tri stopinje hladneje kot danes.

Za vzhodni del je napovedano, da bo v zraku bistveno manj saharskega peska kot na zahodu. Sicer pa prvi val peska že imamo, drugi del prihaja proti večeru in tretji v petek, ko se pričakuje najvišje koncentracije PM10 delcev, ki so nevarni za naše zdravje. "Bomo videli koliko bo zaviral segrevanje saharski pesek, v preteklosti se je že zgodilo, da so bile temperature 3-4 stopinje nižje od napovedanih," pojasni Skok.

V petek se pričakuje tudi najbolj vroč dan s temperaturami med 30 °C in 36 °C.

Vročinski val se bo zaključil v soboto ali v nedeljo

Vročinski val se bo verjetno zaključil v soboto oz. nedeljo. Že v noči na soboto lahko pričakujemo plohe in nevihte pod vplivom vremenske motnje na območju Alp. Ob koncu tedna pa bo na nas vplivala višinska motnja, ki se bo spustila iznad severnega dela Atlantika in bo potovala proti severnemu delu Sredozemlja. Od njene bližine pa bo odvisna intenziteta vremenskih pojavov nad Slovenijo.

Po večini modelov je verjetnost krajevnih ploh in neviht velika. Evropski model je zaenkrat še najbolj suh. Skupinski izračun evropskega modela kaže več padavin med ponedeljkom in sredo. Ni pa nujno, da bo to zadnja višinska motnja v tem mesecu, v zadnjih dneh junija lahko pričakujemo novo, vendar je še predaleč za resno napoved.

Skratka, junij bo na koncu nadpovprečno namočen in nadpovprečno topel mesec, nekaj podobnega so meteorologi tudi pričakovali.

Julija bo vreme dinamično

"Če pogledamo julij, jaz ne vidim dolgočasnega vremena, verjetno lahko pričakujemo precej dinamično vreme, izmenjavala pa se bodo bolj sveža in precej toplejša obdobja z dokaj pogostimi prehodi vremenskih front, poletno vroče zlasti nad območjem Balkana in jugovzhodno Evropo," napoveduje Skok.