Vodstvo podjetja Engrotuš in predstavniki Sindikata Tuš so v torek podpisali podjetniško kolektivno pogodbo, ki določa najnižje osnovne plače po posameznih tarifnih razredih in ureja pogoje dela. Dogovor predvideva postopno zvišanje najnižje osnovne plače za posamezna delovna mesta; plačo za delovno mesto prodajalec uvodoma zvišuje na 1270 evrov.

Plača ne bo več mogla biti nižja od minimalke

Kot so danes sporočili iz Engrotuša, se bo osnovna plača prodajalca vsako leto uskladila z dvigom minimalne plače in tako ne bo več mogla biti nižja od nje. Dogovor po njihovih navedbah ureja tudi uskladitve dviga najnižjih osnovnih plač po ostalih tarifnih razredih in delovnih mestih ter uskladitve najnižjih osnovnih plač z inflacijo, in sicer vsakega 1. julija tekočega leta. Rast sicer ne bo smela biti več kot triodstotna.

Pogodba poleg osnovne plače vključuje dodatke, ki se med drugim nanašajo na razporeditev delovnega časa, posebne obremenitve in opravljanje dela v drugi enoti oz. nadomeščanje, pravico do odklopa, ureditev agencijskega dela - agencijski delavci morajo po šestih mesecih dela v Tušu dobiti ponudbo za zaposlitev za nedoločen čas -, plačani šestdnevni oskrbovalni dopust.

Prav tako pogodba ureja pogoje dela, med drugim delovni čas in kraj opravljanja dela, ki je omejen na prodajalne oz. enote, ki od kraja bivanja zaposlenega niso oddaljene več kot 50 kilometrov oz. za starše otrok do prvega razreda osnovne šole več kot 30 kilometrov. Premestitve so časovno omejene na 30 dni v letu.

"S podpisom podjetniške kolektivne pogodbe smo potrdili našo zavezo, da poskrbimo za dobrobit in zadovoljstvo zaposlenih. Pogajanja s predstavniki sindikata so bila korektna in zadovoljni smo, da smo dosegli dogovor tako glede plač kot tudi pogojev dela. Naš skupni interes je čim bolje poskrbeti za naše sodelavce," je podpis pogodbe pospremil direktor Engrotuša Dušan Mitič.

Predsednica Sindikata Tuš Mirjana Janjić pa je ocenila, da so imeli po lanskoletni napovedi stavke zadnjih šest mesecev učinkovit socialni dialog. Pogajanja so po njenih besedah potekala zgledno in konstruktivno. "Pred tremi leti, v začetku organiziranja sindikata, so se vse te zahteve, ki smo jih sedaj dosegli, zdele nemogoče. Ampak skupaj nam je uspelo to, kar je bilo prejšnja leta nemogoče. Ogromno časa in dela smo vložili, da smo se kot delavci otresli strahu in začeli verjeti v možnost dogovora. Brez sindikata bi še zmeraj stali na mestu, nič se ne bi spremenilo, kvečjemu bi bilo še slabše," je prepričana.

Septembra bosta socialna partnerja nadaljevala pogajanja za nov sistem nagrajevanja, so še pojasnili v Engrotušu.

STA