Skupina poslancev opozicijskih strank SDS in NSi je danes na ustavno sodišče vložila zahtevo za oceno ustavnosti in zakonitosti sklepa o priznanju Palestine, ki ga je državni zbor sprejel 4. junija. Koaliciji med drugim očitajo, da je pri sprejemanju sklepa vlade o priznanju Palestine kršila ustavo in poslovnik DZ.

Zahtevo vložilo 32 poslancev obeh opozicijskih strank

Zahtevo so vložili "zaradi kršitve v postopku obravnave in sprejema omenjenega sklepa, kršitve ustave, poslovnika državnega zbora, avtoritarnega in samovoljnega ravnanja ter zlorabe postopka," so v sporočilu za javnost med drugim zapisali v največji opozicijski stranki SDS.

Zahtevo je vložilo 32 poslancev obeh opozicijskih strank - vseh osem poslancev NSi in 24 od 27 poslancev SDS z izjemo Anžeta Logarja, Eve Irgl in Dejana Kaloha.

Opozicija je sicer 4. junija obstruirala izredno sejo DZ, na kateri je bil z glasovi 52 od 53 navzočih poslancev sprejet sklep vlade o priznanju Palestine kot neodvisne in suverene države. Od poslancev opozicije je bil prisoten le Kaloh, ki se je glasovanja vzdržal.

Zapleti pri priznanju Palestine v DZ

Postopke v povezavi s priznanjem Palestine v DZ so zaznamovali zapleti. SDS je dan pred izredno sejo vložila pobudo za posvetovalni referendum glede priznanja, jo v torek tik pred sejo umaknila, nato pa jo med sejo znova vložila. Koalicija je SDS očitala, da s takšnimi manevri skuša onemogočati odločanje o priznanju Palestine, v SDS pa so koalicijo in predsednico DZ Urško Klakočar Zupančič obtožili kršenja poslovnika DZ.

Opozarjali so, da bi zaradi pobude za referendum lahko DZ po zakoniti poti o priznanju Palestine glasoval šele po 30 dneh. Ob vložitvi zahteve za presojo ustavnosti so danes znova zatrdili, da "se predlog za razpis posvetovalnega referenduma o sklepu ni obravnaval v roku, kot je določen v poslovniku, zato je bila s tem poslancem odvzeta možnost tehtnega premisleka o sklepu, ki se navezuje na pomembno zunanjepolitično vprašanje".

To po navedbah SDS "predstavlja neposreden in grob poseg v načelo demokratičnosti ter s tem kršitev ustave". Podpisani poslanci zato ustavnemu sodišču predlagajo, da sprejme njihovo zahtevo, jo obravnava "absolutno prednostno" in zaradi neskladij z ustavo in poslovnikom DZ odpravi sklep o priznanju Palestine, še poroča STA.