Tokrat je tarča delovanja spletnih prevarantov Ana Praznik, ki se v novicah na družbenih omrežjih pojavlja kot kriminalka, v resnici pa je zgolj glavna figura v lažni zgodbi o hitri obogatitvi s kriptovalutami. Prevaranti s slabo zasnovanim besedilom promovirajo platformo Bitcore Surge in obljubljajo ogromne dobičke, ki naj bi pretresli slovenske banke, kot poroča tudi Njena.si.

»Investicijske prevare se začnejo z lažnimi oglasi o bajnih zaslužkih, v katerih goljufi zlorabijo podobe znanih oseb, ki jim podtaknejo neresnične izjave. Vizualno lahko taki članki izgledajo kot objave na znanih spletnih portalih, vendar pa gre tu zgolj za kopijo portalov,« pojasnjujejo v vsebinah programa Varni na internetu Nacionalnega odzivnega centra za kibernetsko varnost SI-CERT.

Kaj se zgodi, če spletni uporabnik nasede ponudbi o visokih dobičkih?

Prevaranti, ko opazijo, da je uporabnik pripravljen vložiti denar, mu namenijo veliko pozornosti. Najprej pridobijo njegovo zaupanje in ga spodbudijo k manjši investiciji, nato pa mu omogočijo dostop do spletnega portala, kjer so prikazani izmišljeni podatki o nenavadnem naraščanju vrednosti vloženega kapitala.

»Na lažni trgovalni platformi prikazujejo strmo rast premoženja, da bi vi v želji po še višjem dobičku vložili še več denarja. Ko želite zasluženi denar končno prenakazati na svoj bančni račun, goljufi vsa nadaljnja izplačila onemogočijo. Izplačila pogojujejo z novimi investicijami ter od vas zahtevajo vedno nova in nova sredstva za kritje različnih fiktivnih stroškov – davkov, provizij, zavarovanja … Takoj, ko ugotovijo, da niste več pripravljeni plačevati, se prenehajo odzivati na vse klice in sporočila, vi pa ostanete brez vsega,« razlagajo strokovnjaki SI-CERTa.

Za več informacij o celotni prevari, dodatnem oškodovanju in postopku ravnanja v primeru, da ste postali žrtev, obiščite to povezavo.

Medtem se Ana Praznik, voditeljica priljubljene oddaje Delovna akcija, počuti povsem nemočno. “To se mi zdaj dogaja že drugič. Prvič se je zgodilo pred enim letom in takrat je policija rekla, da so tu nemočni, saj je zloraba imena izvirala iz Islandije in kaznivega dejanja v Sloveniji zaradi tega ne morejo preganjati,” je pojasnila za Žurnal24.

Dodala je, da se je to zgodilo tudi Rebeki Dremelj: “Opozarjam ljudi na socialnih omrežjih, naj temu ne nasedajo, sicer pa čakam, da mine, saj ti kakršnokoli preiskovanje teh hekerjev lahko povzroči še več škode, ker se lahko potem še bolj spravijo nate."