Uprava za varno hrano, veterinarstvo in varstvo rastlin je v okviru uradnega nadzora odvzela vzorec svežega mesa brojlerjev, v katerem je bila ugotovljena prisotnost bakterije Capylobacter jejuni (termofilni kampilobaktri).
Opis izdelka (tip/oznaka): Sveže meso brojlerjev; Piščančja bedra z delom hrbta, lot/serija: 5295 2534; rok uporabe: 25.7.2024
Podatku o vzorcu: Vzorčeno v: Jagros d.o.o., PE Jager supermarket Radenci
Proizvajalec: Hermine Wech, Koroška perutnina d.o.o.
Distributer: Jagros d.o.o.
Vrsta tveganja: Mikrobiološka tveganja
Država porekla: Avstrija
Zaradi prisotnost mikroba Capylobacter jejuni (termofilni kampilobaktri) je bil sprožen odpoklic. Živilo, ki se pred uporabo termično ne obdela, predstavlja tveganje za zdravje. Živilu je sicer 25.7.2024 pretekel rok uporabe, a na UVHVVR svetujejo potrošnikom, ki so ga zamrznili, naj ga zavržejo.
Kaj je Capylobacter jejuni?
Campylobacter jejuni je vrsta patogene bakterije, ki jo običajno povezujemo s perutnino. Ta vrsta mikrobov je eden najpogostejših vzrokov zastrupitve s hrano v Evropi in ZDA, pri čemer se velika večina primerov pojavi kot izolirani dogodki in ne kot množični izbruhi.
Bakterija lahko povzroči hude prebavne težave pri ljudeh. Okužba s to bakterijo se običajno pokaže s simptomi kot so driska, bolečine v trebuhu, vročina, bruhanje, glavobol, mišične bolečine ... Z upoštevanjem osnovnih higienskih ukrepov in pravilnega priprave hrane lahko okužbo preprečite.