Evropski poslanec iz Slovenije Matjaž Nemec (S&D/SD) je po torkovem načelnem dogovoru voditeljev članic EU iz treh sredinskih političnih skupin o drugem mandatu za predsednico Evropske komisije Ursulo von der Leyen ponovil, da sam tega ne bo podprl. Številnih izzivov namreč v prvem mandatu ni nagovarjala na pravi način.

"Kot sem obljubil v času predvolilne kampanje, ne bom podprl Ursule von der Leyen," je danes v izjavi za slovenske dopisnike v Bruslju povedal Nemec. Pojasnil je, da von der Leyen številnih vprašanj oziroma izzivov, s katerimi se sooča EU, ni naslavljala na pravi način. Pri tem je izpostavil delovanje schengna, njen odziv na vojno v Gazi, pa tudi sodelovanje s skrajno desnico.

Politična skupina evropskih socialistov in demokratov (S&D) je sicer v torek z desnosredinsko Evropsko ljudsko stranko (EPP) in liberalci (Renew) dosegla neformalni dogovor, da bodo voditelji držav članic Evropskemu parlamentu predlagali imenovanje von der Leyen za nov mandat na čelu Evropske komisije.

Podrobnosti torkovega dogovora treh političnih skupin ni želel podrobneje komentirati

Nemec je povedal, da se večina evroposlancev S&D še ni odločila glede podpore dosedanji predsednici za nadaljnje vodenje komisije. Glede na to, da je skupina sodelovala v pogovorih, sicer pričakuje, da jo bo vsaj del na koncu podprl.

Podrobnosti torkovega dogovora treh političnih skupin, v skladu s katerim naj bi socialist Antonio Costa prevzel vodenje Evropskega sveta, liberalka Kaja Kallas pa evropske diplomacije, ni želel podrobneje komentirati.

Nemec, ki bo po novem edini slovenski evroposlanec v 136-članski skupini S&D, si bo prizadeval, da bi še naprej deloval v odboru za državljanske svoboščine, pravosodje in notranje zadeve (Libe) in odboru za zunanje zadeve (Afet).

S&D bo še naprej vodila španska evroposlanka Iratxe Garcia Perez, so v torek odločili člani skupine. Danes so izbrali še devet podpredsednikov, Nemec se ni potegoval za nobeno od teh funkcij, še poroča STA.