Ste bili v bližini velikega požara? Na Nacionalnem inštitutu za javno zdravje so podali priporočila, kako ob tem ravnati.

Foto: Gasilska brigada Ljubljana, Facebook

Poročali smo že, da je danes zjutraj zagorel gospodarski objekt na Plemljevi ulici v Ljubljani, med drugim naj ni gorele tudi gume. Na Nacionalnem inštitutu za javno zdravje (NIJZ) prebivalcem svetujejo, naj se onesnaženemu okolju izogibajo, dokler območje požara ne bo očiščeno. Tistim, ki so bile izpostavljeni dimu, pa so podali zelo konkretno priporočila.

NIJZ svetuje, naj se prebivalci izogibajo vdihovanju dima ter preprečijo vstop dima v notranje prostore. Gasilci pa svetujejo, da se okoliški prebivalci zaradi onesnaženosti zraka zadržujejo doma in zapirajo okna.

Foto: Gasilska brigada Ljubljana, Facebook

Onesnaženo obleko je treba shraniti v plastično vrečko

NIJZ osebam, ki so bile izpostavljene snovem, ki so nastajale pri požaru, svetuje, naj odstranijo prah in onesnaženo obleko ter jo shranijo v plastično vrečko. Izpostavljeno kožo naj operejo z milom in velikimi količinami vode. Nato se naj obrišejo in ponovno izperejo. Osebe, ki so bile izpostavljene dimu in čutijo zdravstvene težave, naj se posvetujejo s svojim zdravnikom, navaja STA.

Svetujejo tudi, da se onesnaženemu okolju izogibajo, dokler ta območja niso očiščena. Če je mogoče, naj preprečijo raznos pepela v neonesnažena območja, tako da zamenjajo obutev, uporabljajo predpražnik in očistijo tačke domačim živalim.

Okoliški prebivalci naj se izogibajo dotikanju izpostavljenih površin in tekočin, ki so povezane s požarom. NIJZ pa priporoča tudi čiščenje površin, ki jih je dosegel dim.

Foto: Gasilska brigada Ljubljana, Facebook

Preprečiti je treba onesnaženje vode

Za lastnike kapnic velja, da pred nastopom padavin preusmerijo vodo iz s požarom onesnaženih lovilnih površin stran od hranilnika za vodo in s tem preprečijo onesnaženje vode. Glede uporabe pitne vode pa naj prebivalci upoštevajo priporočila upravljavca vodovoda oziroma Uprave Republike Slovenije za zaščito in reševanje.

Državni ekološki laboratorij je zaznal povečanje trdih delcev v zraku, drugih strupenih snovi pa zaenkrat niso izmerili.