Včeraj se je marsikje začel drugi letošnji vročinski val, danes smo lahko v Mariboru namerili tudi 33 stopinj Celzija. Visoke temperature lahko pričakujemo tudi jutri, a kot napovedujejo vremenoslovci na ciklon.si/srednjeročna napoved, bodo že jutri popoldan lahko v gorskem svetu Julijskih Alp nastajale prve nevihte. »V ponedeljek čez dan nas bo dosegla vremenska fronta, nastajale bodo krajevne plohe in nevihte, ki bodo lahko tudi močnejše, hladneje bo,« so zapisali vremenoslovci. 

V torek bo težišče padavin južneje, vseeno pa lahko nastane kakšna ploha. V četrtek nas bo dokončno zapustila višinska dolina in od zahoda se bo začelo krepiti območje visokega zračnega pritiska s toplejšim in bolj stabilnim ozračjem. Tako kot tokrat se bodo lahko temperature hitro dvignile nad 30 stopinj Celzija. Ob koncu tedna pa bo nad območjem Alp valovila vremenska fronta. 

»Verjetno bodo vsaj na severu nastajale krajevne plohe in nevihte, po AI pa naj bi nas fronta celo prešla in prinesla novo osvežitev,« še zapišejo na ciklon.si/srednjeročna napoved in dodajo da nas po izračunih lahko julija čaka precej bolj spremenljivo in nekoliko hladnejše vreme, tako bi se »lahko ponovil lanski scenarij z obilnimi padavinami«. 

Meteorologi bomo v prvih tednih julija pogosto na meji med subtropskim in bolj svežim atlantskim zrakom: »Imeli bomo vsega po malem od poletne vročine do obdobij svežega in bolj spremenljivega vremena, kateri tip bo prevladoval pa je zaenkrat težko reči«.

Napoved po dnevih

V nedeljo bo precej jasno, nekaj več spremenljive oblačnosti bo v severozahodni Sloveniji. Pihal bo jugozahodni veter, ki se bo popoldne okrepil. Najvišje dnevne od 27 do 32, v vzhodnih krajih do 34 °C.

V ponedeljek bo sprva še deloma sončno in večinoma suho, popoldne in zvečer bodo padavine z nevihtami od severa zajele vso Slovenijo. Na Primorskem bo proti večeru zapihala šibka burja, najvišje temperature bodo dopoldne na jugu še do 29 °C, popoldne bo hladneje, večinoma med 18 °C in 24 °C.

V torek bo dež ponehal, čez dan se bo deloma razjasnilo. Pihal bo severovzhodni veter, na Primorskem šibka burja, najvišje temperature bodo med 21 °C in 26 °C, na Primorskem do 29 °C.

V sredo bo delno jasno, verjetnost za kakšno ploho bo majhna, ponekod bo še pihal severovzhodni veter, na Primorskem šibka burja, najvišje temperature bodo med 21 °C in 26 °C.

V četrtek bo večinoma sončno in topleje, možnost za kakšno ploho v popoldanskem času bo razmeroma majhna, najvišje temperature bodo med 23 °C in 28 °C.