Meteorologi na ciklon.si / srednjeročna napoved sodeč po kanadskem sezonskem izračunu ocenjujejo, da lahko v juliju pričakujemo kar dinamično vreme z nestabilno zračno maso: Mešanje zračnih mas, pri tleh dokaj pogost veter vzhodnih smeri v višinah in j/jz zračni tok. Temperature nad Balkanom bi lahko bile nadpovprečno visoke, saj zna biti zračna masa pri tleh precej suha. Padavinska karta kaže na povečano možnost padavin zlasti nad severno polovico Slovenije, kar bo aktualno v naslednjih dneh.

Torej bo vroče, a hkrati bo ozračje nestabilno.

"Do polovice julija vremenska slika ne izgleda posebej ekstremna. Povprečna temperatura bo na vzhodu Slovenije nekoliko nad povprečjem, medtem ko na zahodu kakšnih večjih odstopanj od povprečja ne bo. Po vremenski fronti v ponedeljek, ki nam je prinesla osvežitev, bo v prihodnjih dneh vreme postopno topleje. Ob koncu tedna bo območje zahodnih Alp dosegla vremenska fronta, vetrovi bodo spet obrnili v jugozahodno smer in to bo prineslo višje temperature. Ob jugozahodniku bo v soboto in nedeljo na vzhodu tja do 32 °C oz. 33 °C," so zapisali na vremenarskem portalu.

Vročina in nevihte, a gre za vreme, ki ga je težko natačno napovedati

V nedeljo in ponedeljek so zlasti na severu možne krajevne plohe in nevihte. Ker bo vremenska fronta le oplazila naše kraje, večjih temperaturnih nihanj ne bo.

V prvi polovici naslednjega tedna pa bo s krepitvijo grebena nad zahodno Rusijo pri tleh začel pritekati od vzhoda bolj suh zrak, v višinah pa bo še naprej prevladoval bolj vlažen jugozahodni zračni tok. Zato bo zračna masa nad Slovenijo bolj nestabilna, nad območjem jugovzhodne Evrope pa pod vzhodnim vetrom zelo suha, ponekod bo relativna vlažnost padla pod 20%.

Na območju Balkana oz. jugovzhodne Evrope bo z lahkoto +40 °C in več stopinj. Pri nas se bo ob burji težišče vročine preselilo na Primorsko, kjer bo nekaj dni verjetno okoli 35, 36 °C. Bo pa zaradi mešanih zračnih mas precej več spremenljivosti s plohami in nevihtami - te bi lahko bile v sredo.

Meteorologi na ciklon.si / srednjeročna napoved se sprašujejo, kdaj bomo prišli pod vpliv višinske doline s hladnejšim zrakom, ki se nam bo bližalo od zahoda. Ko bomo prišli pod ta vpliv, bo tudi po nižinah zapihal jugozahodni veter in težišče vročine bo ponovno na vzhodu Slovenije. 15. julija bi lahko prišlo do prehoda fronte, a je še predaleč za resno napoved. So pa ravno v tem času v preteklih letih bila kar konkretna neurja, so ob tem opozorili.

Vsak dan bo topleje, nato pa prihajajo nevihte

Danes popoldne bo nastalo še nekaj ploh, najvišje temperature bodo med 21 °C in 27 °C. V petek bo večinoma sončno in topleje, popoldne lahko nastane kakšna ploha, ponekod bo  zapihal jugozahodni veter, najvišje temperature bodo med 23 °C in 29 °C.

V soboto bo sončno in vroče, pihal bo jugozahodni veter, najvišje temperature bodo med 27 °C in 32 °C. V nedeljo bo večinoma sončno in vroče, popoldne bo lahko več spremenljivosti, ponekod lahko nastajajo krajevne plohe in nevihte, pihal bo jugozahodni veter, najvišje temperature bodo med 27 °C in 32 °C.

V ponedeljek bo večinoma sončno, zlasti popoldne bo več spremenljivosti, lahko nastajajo krajevne plohe in nevihte, ponekod bo zapihal šibak vzhodni veter, najvišje temperature bodo med 27 °C in 32 °C, še napovedujejo na ciklon.si / srednjeročna napoved.