Danes je prišlo ponekod na vzhodu in severovzhodu že do občutne ohladitve, medtem ko drugod še vztraja zelo topla afriška zračna masa. Tekom popoldneva bo tudi drugod prišlo do mešanja zračnih mas, saj bo tudi v notranjosti prevladal veter vzhodnih smeri in prinesel ohladitev. Ob konvergenci lahko zlasti v notranjosti države in na severu nastanejo močnejše nevihte. Saharski pesek nas počasi zapušča, Primorska je v glavnem že brez peska, drugod pa se pesek hitro pomika proti vzhodu in zapušča naše kraje, sicer pa ga je tudi drugod bistveno manj kot včeraj. Zato so bile tudi najvišje temperature precej nižje od napovedanih, danes pa so ponekod celo višje, piše Gregor Skok za portal Ciklon.si.

Vročinski val se zaključuje

Letošnji prvi vročinski val se bo v notranjosti danes zaključil, v Ljubljani imamo še peti zaporedni vroč dan zapored, v torek in četrtek se je za las izšlo s tmax 30,0 °C. "Smo v rangu naših analogov 2010,2016 in 2020, tako po vročih dnevih kot po povprečni temperaturi in padavinah. Seveda vsako poletje je unikat in čiste podobnosti ni z nobenim. Na podlagi skupinskih izračunov lahko ugotovimo da do konca meseca vsaj v notranjosti ne bomo več videli vročih dni, ko najvišja temperatura doseže 30,0 °C. Verjetno bomo pod vplivom vsaj dveh višinskih ciklonov, ki bosta vplivali na vreme pri nas," je pojasnil in dodal, da bo prvo na nas vplivalo tja do srede, predvsem v torek in sredo bo precej nestabilno, ko nas bo tudi dosegla višinska dolina in hkrati postopno oslabela.

Med drugim je ARSO za naše kraje izdal rumeno opozorilo, danes zvečer in ponoči so lokalno možni močnejši nalivi, piš vetra in udari strel. Hitro lahko narastejo hudourniški vodotoki. Možne pa so tudi poplave meteorne vode.

Morda bo kak dan ali dva vreme bolj stabilno s ponovno temperaturami nad 30 °C zlasti na vzhodu in na Primorskem. Ob koncu tedna pa sledi precej verjetno poslabšanje vremena, aifs kaže višinca nekoliko južneje, medtem ko nas po ec ifs in gfs preide. Klasična situacija ob vdoru hladnejšega zraka v višinah, ki povzroči atmosfersko nestabilnost ozračja.

Obeti

Jutri sprva zmerno do pretežno oblačno, čez dan in popoldne se bo jasnilo, pihal bo severovzhodni veter, na Primorskem zmerna burja, najvišje temperature bodo med 23 °C in 28 °C, na Primorskem do 30 °C. V ponedeljek bo zmerno do pretežno oblačno, predvsem v vzhodni polovici Slovenije se bodo dopoldne pojavljale krajevne padavine, pihal bo severovzhodni veter, na Primorskem zmerna burja, najvišje temperature bodo med 22 °C in 27 °C, na Primorskem do 29 °C. V torek bo spremenljivo do pretežno oblačno, sprva bodo zlasti na zahodu krajevne padavine, ki se bodo popoldne in zvečer nekoliko okrepile in se širile proti vzhodu. Še bo pihal vzhodni veter, na Primorskem šibka burja, najvišje temperature bodo med 22 °C in 27 °C. V sredo bo spremenljivo do pretežno oblačno, pojavljale se bodo krajevne plohe in nevihte, najvišje temperature bodo med 22 °C in 27 °C. V četrtek bo nekoliko več sončnega vremena, popoldne pa bo spremenljivo s krajevnimi padavinami, deloma plohami, najvišje temperature bodo med 22 °C in 27 °C. 

In že bo tu julij, prvi teden zaenkrat izgleda vsaj za naše območje pretežno pod negativnimi anomalijami geopotencialnih višin in bolj spremenljivim in nekoliko hladnejšim vremenom, seveda pa je predaleč za resno napoved, zaključi.